Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A hamis összefogás listája

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei elnöke a december 11-i parlamenti választásokkal kapcsolatban nyilatkozott tegnap: közölte, hogy a párt a múlt héten, Kolozsváron tartott Országos Választmányi Gyűlésén megszületett döntés értelmében nem vesz részt a választásokon.

Csomortányi István

Csomortányi István

Az EMNP romániai parlamenti választásokkal kapcsolatos állásfoglalását Nagyváradon a szervezet Bihar megyei elnöke, Csomortányi István továbbította. Jóllehet nem vesznek részt az idei folyamatban, de meghagyják a megyei szervezetek azon jogát, hogy független jelöltet támogassanak. Az, hogy sikerül-e megbízható jelöltet találni, október 27-én derül ki, ugyanis ekkor kell leadni az induláshoz szükséges aláírásokat.

Csomortányi közölte továbbá, ahhoz, hogy egy párt bekerüljön a parlamentbe, két feltételnek kell eleget tennie: a kapott szavazatok arányának országos szinten el kell érnie az 5%-ot, vagy négy megyében kell megszereznie a 20%-ot. Az EMNP szerint bárhogy is alakuljanak a dolgok, „az RMDSZ nem fog kiesni a parlamentből, mindegy, milyen jelölteket állítanak” – mondta. Hozzátette azt is, hogy nem hajlandók partnerséget vállalni az RMDSZ-szel a mandátumszerzésben, hiszen a lista, amelyen mindig ugyanaz a három név szerepel az első helyeken, a hamis összefogásé – hiszen a számukra is elfogadható jelöltjeik nevei nem a befutó helyeken szerepelnek.

Szamos Mariann