Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A hagyományőrzésé volt a főszerep

A Communitas Alapítvány támogatásával a nagyváradi Pro Familiae Alapítvány rendszeresen szervez hagyományőrző foglalkozást, melynek keretében gyerekek és felnőttek közösen kézműveskedhetnek.

Tegnap reggeltől késő délutánig a fazekasmesterség fortélyaival ismerkedhettek meg a részvevők, akiknek a debreceni Mesterremek-díjas Orvos Józsefné Erzsike fazekasmester tartott mind gyakorlati, mind elméleti képzést, bevezetve e közel négyezer éves mesterség rejtelmeibe kis és nagy „tanoncait”.

a hagyomanyorzese 1

Délelőtt főképp a gyerekeké volt a főszerep, a felnőttek inkább a kora délutáni órákban ügyeskedtek. Egyébként, mint megtudtuk, a 8 évesektől a huszonéveseken át egészen a 70-es korosztályig van részvevője e hagyományőrző foglalkozásnak. „Mindannyian hasznosan töltik szabadidejüket, és az idősebb generáció még ebben a korban is tanul, tanulni akar” – fogalmazott Jakabffy Emma, a Pro Familiae Alapítvány vezetője.

A debreceni fazekasmester hangsúlyozta, hogy e mesterség elsajátítása olyan, mint az egyszeregy, fokozatosan, kitartóan lehet megtanulni. „Nem vagyunk egyformák, vannak, akiknek készségük van erre és könnyebben elsajátítják” – mondta. Mint hozzátette, érdemes kerámia edényeket használnunk, mert az ezekben készült ételek ízharmóniája összehasonlíthatatlan a modern, fémedényekben készült ételekével. Az agyagozás mellett a csuhézással is megismerkedhettek a gyerekek. Legközelebb ősszel szerveznek hasonló foglalkozást.

Sükösd T. Krisztina