Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A háború emlékei műalkotásokban

Több tucatnyi érdeklődő vett részt pénteken, Remus Ilisie hallássérült nagyváradi képzőművész Fényboncolás című tárlatának megnyitóján, mellyel az alkotó saját bevallása szerint szülei és nagyszülei generációjának, illetve a háborúban meghurcolt embereknek kívánt emléket állítani.

Cristina Puşcaş, Remus Ilisie és Constantin Costea

Cristina Puşcaş, Remus Ilisie és Constantin Costea

Az alkotóművészről Cristina Puşcaş újságíró beszélt, aki nemrég nagyinterjút is készített Remus Ilisiével. Mint elmondta, a 36 éves nagyváradi képzőművész gyermekfejjel még megismerhette a diktatúra rémségeit. A rendszerváltást követően előbb Váradon, majd Kolozsváron képezte magát. Sokoldalú művésszé vált, aki nemcsak festészettel foglalkozik, hanem némaszínházzal is, emellett rövidfilmeket készít és fotóz.

A tárlat anyagát Constantin Costea, egyetemi tanár méltatta. Mint elmondta, a Konstant Galéria kurátoraként immár öt éve működik együtt a hallássérült művésszel, aki erős történelmi szimbolisztikával feltöltött, heterogén elemeket társított az aktuális kiállításban.

a haboru 3

A tárlatnyitó végén nővére, Luminiţa tolmácsolásában Remus Ilisie is köszöntötte a résztvevőket. „A mai világban lázasan keressük a hősöket a tévéképernyőkön, könyvekben, vagy a mozivásznon, és eközben gyakran megfeledkezünk saját, különbejáratú hőseinkről: szüleinkről és nagyszüleinkről, akik a halál árnyékában élték végig a világháborút, a diktatúrát és a forradalmat. A műalkotások között lépdelve gondoljunk hát rájuk, és ne mulasszuk el átadni történeteiket az utókornak” – fogalmazott.

A tárlat hiperrealista és impresszionista festmények mellett olyan sajátságos installációkat is felvonultatott, melyekhez a művész régi katonai egyenruhákat használt fel. Az érdeklődők emellett egy kisképernyőn megtekinthették azt a rövidfilmet is, amelyet Remus a háborús veteránok nagyváradi találkozóján készített.

a haboru 2

A tárlatnyitót követő állófogadás során ugyanakkor egy különleges asztal is várt a közönségre, amelynek egyik oldalán egy rakás kockacukrot, a másikon egy halom cigarettát helyeztek el. Mint megtudtuk, a sajátos összeállítás a művész nagyszüleinek történetét idézi, akik úgy élték túl az oroszországi deportálást, hogy a megszerzett cigarettáikat mindig elcserélték dohányzó társaikkal, kockacukrokra.

A kiállítás körülbelül három héten át lesz látható a nagyváradi vár kulturális termében (keleti kapu, M épületrész, bejárat a Bástya – ma Redutei – utca felől).

Szombati-Gille Tamás