Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A gyógyító víz

A tiszta édesvíz annyi mindenre jó „gyógyszer”, hogy néha pont azért nem jut eszünkbe alkalmazni, mert annyira ott van az orrunk előtt, hogy észre sem vesszük.

Ha valaki megszédül, hirtelen rosszullét kapja el, körülötte egy ember biztosan felkiált: gyorsan egy pohár vizet! A víz rögtön „felszívódik”, a vér azonban nyugodtabban csörgedez az erekben, a kortyolás megakadályozza, de legalábbis lassítja a pánikérzet okozta hiperventillációt, azaz a légzési folyamat erős felgyorsulását. Azonnal csökkenti a száj és torokszárazságot – a rosszullét szinte abban a pillanatban múlni kezd. Ha elviselhetetlen a kánikula, elég csak a hideg víz alá tartani a két csuklónk belső oldalát, máris elviselhetőbb a hőérzetünk. Ha hasogat a homlokunk, halántékunk a fejfájástól, egy bevizezett zsebkendőt, jégkockát rásimítva máris enyhül a kín.

a gyogyito 1

Ha váratlanul túl csípős falat kerül a szánkba evés közben, máris a vizespohár után nyúlunk, hogy „lemossa” az égető érzést. Ha megégetjük magunkat pl. forró olajjal, máris nyitjuk a csapot, és alá tartjuk a megégett bőrt, hogy hűsítse, és – ezt kevesen tudják – azonnal visszakapjon valamennyit az égés során hirtelen távozott nedvességtartalomból. Ha meghúzódik a nyakunk, kibicsaklik a bokánk, kézenfekvő megoldás a vizes borogatás.

Képzeljük csak el: ha külsőleg alkalmazva szinte mindenen azonnal képes segíteni, enyhíteni a tiszta víz, mennyire így van ez, ha belsőleg használjuk, megisszuk. Külsőleg és belsőleg a fejfájást és egyúttal az agyműködést is jótékonyan befolyásolja. A sok gyaloglástól sajgó lábat hűs vízbe mártva máris megváltást érzünk, ha még iszunk is közben egy jó pohár vizet, tetőtől talpig felfrissülünk. A kókadozó virág a locsolást látványosan meghálálja: levelei, virágfeje máris megélénkülnek, láthatóan javul a növény közérzete – hogyne javulna akkor épp a miénk is?

Ha emésztőszervi diszkomfort érzést tapasztalunk, mert túlettük magunkat, netán émelygést érzünk, egy pohár víz csodákat tehet. A viseltes, gyűrött ruha a mosástól új életre kel, kisimul – ugyanígy tesz a száraz, fáradt, gyűrött bőr, ha végre visszanyeri a megivott víznek köszönhetően az optimális nedvességtartalmát, kisimult, selymesebb, puhább lesz. Víz nélkül se élet, se egészség nincs, éljünk vele, minden cseppnek örülve, hogy van és a miénk!

a gyogyito (tartalek)

Az általános felfogás szerint érvényes az a tény, hogy naponta mindenkinek meg kell innia minimum 2 liter folyadékot, ez viszont – mint minden – személyre szabottan változhat. Alaphelyzetben naponta és testsúly kilogrammonként 30 milliliter folyadék elfogyasztása lenne optimális, amit ha egy átlagos, 70 kilóval beszorzunk, kb. 2 liter vizet kapunk. Folyadékpótláson általában szénsav- és kalóriamentes vízfélék ajánlatosak, de ide számítanak a levesek, a zöldségek és gyümölcsök természetes víztartalma, illetve minden olyan ételé is, ami nincs agyonsózva, tartósítószerekkel felturbózva. Ugyanakkor ide számítanak a gyógyvizek, amelyek nemcsak, hogy beleszámítanak a napi elkortyolt mennyiségbe, de még jó hatással vannak számos emésztőrendszeri problémára is.

Ami viszont a közhiedelemmel ellentétben olyan, mintha meg sem ittuk volna, az nem más, mint kedvenc élvezeti cikkünk, a feketekávé, hiszen jelentős mennyiségű vizet von el a szervezettől, akárcsak az alkoholfélék vagy az égetett szesz. 70 kiló átlagsúly esetén is 70 százalék a test víztartalma, ha ez nincs állandó, optimális mennyiségben jelen bennünk, lassulnak az életfunkciók, a szerveink, az agyunk működése. Ne feledjük: a szomjúság a szervezet vészjelzése, ne várjuk meg a riadót!

Győri György