Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A gyilkos trombózis megelőzése

Az artériákban keletkező vérrögöcskék életveszélyes következményekkel járhatnak. Ezek növekedésre is képesek, és ha ez a folyamat beindul, akkor szívinfarktushoz, trombózishoz vagy szélütéshez vezethet. Az alacsony vérnyomás miatt a keringés lassul, és a vérrögöcskék könnyen elakadhatnak bármilyen létfontosságú szervünkben.

a gyilkos 1

Minden sérülés – még egy banális seb is – vérzik, ha érintettek a véredények. A szervezetünk azonban azonnal elkezd védekezni, így annak érdekében, hogy a vérveszteség korlátozható legyen, és kórokozók se hatolhassanak be a sebbe, a sérült érterületen megalvad a vér. Vérrög képződik, mely dugószerűen megakadályozza, hogy további vér távozzon az érből. Ez természetes, létfontosságú folyamat. Ez a vérrögképződés azonban veszélyessé is válhat, ezt nevezik trombózisnak. Erről akkor beszélünk, ha valamilyen véredényben sérülés nélkül képződik vérrög. Mivel ez növekedésre képes, nagyságtól függően akadályozhatja az érben a vér áralmását, de akár teljességgel el is zárhatja azt. Attól függően, hol helyezkedik el a vérrög, akár életveszélyes következményei is lehetnek. Ezek a következők:

 • szívinfarktus: A szívkoszorúérben (a koronáriákban) keletkező rög megakadályozza a szívizom egy részének vérellátását. Ebben az esetben koszorúér-trombózisról beszélünk, ami a leggyakoribb kiváltó oka a szívinfarktusnak. Ez akkor alakul ki, ha a szívizom egy része nem jut oxigénhez és tápanyagokhoz, emiatt a szívizom szövete elhal;
 • szélütés (stroke): Ha a vérrög olyan artériában található, mely az agyat látja el, úgy annak bizonyos részeit elvágja a megfelelő vérellátástól. Szaknyelven ezt agyi trombózisnak (stroke) nevezik, ami a leggyakoribb oka a szélütésnek. A hiányos vérellátás következtében agysejtek halnak el;
 • a láb artériájának elzáródása: A lábban található artéria elzáródása okozza a láb vérellátási zavarát. Ha az ér fokozatosan záródik el, akkor elkerülő vérkeringés alakul ki, ami ideig-óráig fenntartja a vérellátást. Ha azonban ez sem kielégítő, hosszabb szakaszok megtétele után az elzáródás teljes lesz, és a láb végső sorban üszkösödni kezd.

a gyilkos 2

A trombózis megelőzésére számos alternatív megoldás létezik:

 • bő folyadékbevitel: ha sűrű a vér, könnyebben összetapadnak a vérlemezkék;
 • lúgosítás: ha eltolódik a pH savas irányba, akkor ez is nagy fokban kedvez a vérrög keletkezésének;
 • enzimek: együnk enzimekben dúst ananászt, papayát, mangót;
 • hús kerülése: az állati fehérje túlzott bevitele felgyorsítja a trombózis kialakulását;
 • Omega-3: fogyasszunk sok hidegen sajtolt lenolajat, szedjünk ligetszépeolajat, és más, Omega-3 tartalmú szert is;
 • L-karnitin: elősegíti a koleszterin lebontását a sejtekben, így véd az érelmeszesedés és érszűkület ellen;
 • Q1- és Q10-vitaminok: az érfal védelmének fő hatóanyagai;
 • NKCP: a szója erjesztésében részt vevő baktériumok egyik fajtája munkálkodása során egy speciális fehérjét választ ki, amely bontja a véralvadáshoz szükséges fehérjehálót, és gátolja a rögök kialakulását.