Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A gyermekvállalást serkentenék a liberálisok

Társadalmi vitát és politikai egyeztetést kezdeményezne a Nemzeti Liberális Párt (PNL) az úgynevezett „aktív” családok támogatásáról, mondta Lucia Varga Bihar megyei PNL-s képviselő tegnap Nagyváradon.

A parlamenti képviselő elmondta, hogy egyre aggasztóbb a népességfogyás, az elmúlt 25 évben az ország lakossága hárommillió fővel csökkent, ezért olyan törvénycsomagra lenne szükség, amely a gyermeket vállaló családokat támogatja. Lucai Varga szerint közvélemény-kutatásra is szükség van ahhoz, hogy felmérjék azokat az okokat, amelyek miatt nem, vagy csak egy gyermeket vállal a családok legtöbbje. A sajtó képviselői felvetették, hogy ennek a fő okai anyagiak, de a képviselő szerint más okok is meghúzódnak egy ilyen döntés mögött – de azt nem árulta el, mire gondolnak. Véleménye szerint szükség van a társadalmi párbeszédre a téma kapcsán, és egy megfelelő törvénycsomagra, mellyel támogatnák a gyermeket vállaló családokat.

a gyermekvallalast

Lucia Varga azt is elmondta, hogy december végén benyújtotta az egészségügyi prevencióról szóló törvénytervezetét, melyet szociáldemokrata, RDMSZ-es és független honatyák is támogattak, és kéri a Bihar megyei képviselőket és szenátorokat, hogy támogassák a tervezetet. Amennyiben ezt a mostani parlamenti ülésszak alatt elfogadják, a képviselő szerint az egészségügyi minisztériumnak lesz ideje kidolgozni a megfelelő prevenciós programokat, illetve a 2017-es költségvetésből pénzt elkülöníteni erre a célra, hogy elkezdődhessenek a betegségmegelőzést célzó programok.

A PNL ugyanakkor kötelezi magát, hogy az idei választásokon jelöltjeinek 30 százaléka nő, és ugyancsak 30 százaléka új ember lesz, mondta Lucia Varga, aki szerint szükség van a politikai osztály reformjára is.

Fried Noémi Lujza