Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A gyermekvállalás nehézségeinek egyik oka

Az Endometriózis világhét célja eloszlatni a tévhiteket, segíteni a betegség felismerését és gyógyítását. Megdöbbentő, de a fogamzásképes nők 10–15 százaléka rendszeresen szenved az endometriózissal járó fájdalomtól. A meddő nők 20–50 százaléka endometriózis miatt nem esik teherbe. A gyermekvállalás nehézségeinek ez az egyik oka.

A szónak, endometriózis, nincs magyar fordítása, annyit jelent, hogy bizonyos szövetek rossz helyen vannak. A betegség lényege, hogy a méh nyálkahártyájának sejtjei, darabjai valamilyen úton-módon kikerülnek a hasüregbe, ahol néha a hormonműködés következtében különösen viselkednek. Az endometriózisos szövet vérezhet, éles alhasi, kismedencei fájdalmat okozhat, zavarja a szexuális életet, és súlyos szövődményként kialakulhat a meddőség. A fájdalom néha olyan erős, hogy a beteg munkaképtelen lesz. Még néhány éve sem vették komolyan ezt a kórképet, de ma már tudott, hogy sok nő életét megkeseríti, noha van gyógymód rá. Mivel krónikus betegségről beszélünk, általában elég hosszú idő telik el, mire orvoshoz megy a páciens, és újabb idő, mire diagnózist kap.

a gyermekvallalas 1

Az endometrium a méh belső felszínét borító szövet, amely a menstruációs ciklus során minden hónapban felépül, majd leválik. A betegség folyamán a méhen kívül is megtalálható az ilyen szövet (főleg a hasüregben), és a ciklus során ugyanúgy viselkednek, mint a méh nyálkahártyája: vagyis vérzés kíséretében havonta leválnak. Mivel ezek a levált darabok nem tudnak kijutni a testből, többek között belső hasüregi vérzést, gyulladást és hegképződést, illetve egyéb panaszt okozhatnak. A leggyakoribb tünet az erős fájdalom, főleg menstruáció előtt és alatt, esetleg a nemi élet során. Ugyanakkor a deréktáji fájdalmak, a szokatlan fáradékonyság, a székrekedés vagy a hasmenés is gyanús lehet. Sokan ugyanakkor semmit nem érzékelnek a betegségükből, és esetleg csak a gyermekvállalás nehézségei kapcsán derül fény arra, hogy ez okozza a meddőségüket.

A betegség felismerését hüvelytükrözés, tapintásos vizsgálat, ultrahang, röntgen segíti. A hasüregi elváltozásokat laparaszkópiával lehet megbízhatóan kimutatni, amikor is el lehet távolítani a kóros elváltozásokat, de súlyos esetben feltárásos hasi műtétre is sor kerülhet. A sebészi kezelést ki szokták egészíteni hormonkezeléssel, a kiújulás megakadályozása érdekében. Ebben az esetben gyógyszerrel visszaszorítják a petefészek hormontermelését egy időre. Sajnos az endometriózis hajlamos a kiújulásra, ezért rendkívül fontos a rendszeres ellenőrző vizsgálat. A sebészeti beavatkozás után csökkennek vagy megszűnnek a panaszok, és az áldott állapotba kerülés esélye is mintegy 40–70 százalékkal nő. A természetgyógyászat, a tradicionális kínai orvoslás, az akkupunktúra, a pszihoterápia és a speciális diéták kiegészítő terápiaként szintén nagyon hasznosak lehetnek.

Győri György