Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A gyermekkönyvek napját ünnepelték

A gyermekkönyvek nemzetközi napját 1967 óta ünneplik április 2-án, Hans Christian Andersen születésének évfordulóján. Nagyváradon első alkalommal ünnepelték meg e nemzetközi napot, szombaton a Szigligeti Stúdióban várták változatos programokkal a kisebbeket-nagyobbakat.

 A kezdés pillanatai

A kezdés pillanatai

A Lilliput Társulat Négyszögletű Kerek Erdő című bábelőadásával kezdődött a program, majd a nagyváradi 11. számú Általános Iskola 1–5. osztályos diákjainak kórusa Perecz Simó Annamária tanító (a rendezvény egyik szervezője) vezetésével olyan ismert musicalek betétdalaival alapozta meg a hangulatot, mint az Óz, a nagy varázsló vagy a  Valahol Európában.

A rendezvényt Pető Dalma ötletgazda, szervező nyitotta meg. Köszönetet mondott Czvikker Katalinnak, a Szigligeti Színház menedzserigazgatójának, illetve Botházy-Daróczi Rékának, a Lilliput Társulat művészeti vezetőjének a támogatásért, majd Huszár István váradi alpolgármester is köszöntötte a megjelenteket.

Tóth Ágnes könyvbemutatója

Tóth Ágnes könyvbemutatója

A program Tóth Ágnes ABC Parádé című könyvének bemutatójával folytatódott, a költő verseit nemcsak saját felolvasásában, hanem megzenésítve is hallhatták a kisebbek, nagyobbak Trifán László zeneszerző, gitáros és Kinga Péter nagybőgős közreműködésének köszönhetően.

A MeseBand

A MeseBand

Miközben a kézműves-műhelyben – az alkalomhoz illően – könyvjelzők készültek, a Lilliput Társulat zenekara, a MeseBand (Varga Imre, Hanyecz Debelka Róbert, Stéfán Bodor Mária, Csepei Róbert és Haraji Adalbert) játszott, majd Bökös Borbála Szmirkó című kötetét mutatták be.

Kézműveskedés

Kézműveskedés

Bökös Borbála kötetét tavaly a 25 legjobb gyermekkönyv közé választották. Botházy-Daróczi Réka kérdései nyomán kiderült, hogy a Partiumi Keresztény Egyetem oktatója szerint lehet sikeresnek lenni itthon is, de az íráshoz a tehetség mellett kemény munka és sok tanulás is szükséges. Szmirkó egy félig tündér, félig ember kisfiú, aki elindul ember édesapját megkeresni, ám közben tündér édesanyja őt keresi, a könyvből mindkettőjük szemszögét megismerhetik az olvasók, hiszen a szerző 5-től 99 évesig mindenkinek ajánlja a könyvet. Bökös Borbálának egyébként vannak még tervei a regénnyel, kiadója felkérésére készül a folytatás, de forgatókönyvet is írna, mivel szerinte a könyv színházban agy filmen is megállja a helyét.

Bökös Borábla és Botháy-Daróczi Réka

Bökös Borábla és Botháy-Daróczi Réka

Bökös Borbála mellett foglalt helyett dr. Pető Csilla tanfelügyelő és Derzsi Ákos, az Europrint Kiadó vezetője is, ők zsűrizték ugyanis az erre az alkalomra meghirdetett meseíró-versenyt. A pályázatra 25 alkotás érkezett, és mivel kicsik-nagyok tollat fogtak, végül gyermek- és ifjúsági, illetve felnőtt kategóriában hirdettek győzteseket.

A zsűri, az öletgazda és a díjazottak

A zsűri, az öletgazda és a díjazottak

Gyermek és ifjúsági kategóriában Boros Brigitta, a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium tanulója lett az első Elek madara című meséjével, Mihoc-Géci Aletta a második helyre került a Csuda Janó című mesével, a harmadik Dimény Andor lett a Rongyos Misi című meséjével (mindketten a Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai).

A megnyitó

A megnyitó

A felnőtt Kategóriát Fábián Tibor szentjobbi református lelkész nyerte Szent Jobb című meséjével. Ő megkapta Derzsi Ákos különdíját, a kiadóvezető felajánlásának köszönhetően egyébként a mesék kötetben is napvilágot látnak majd. Dr. Pető Csilla különdíját Kolumbán Adrienn, a Partiumi Keresztény Egyetem diákja nyerte (ezt Földesi Csenge vette át) A forráscsepp című meséért, Bökös Borbála különdíját pedig  Oláh Ágota-Eszter ötödikes, köröstárkányi diák kapta A csodaszer című meséért.

A program lezárásaként a díjnyertes meséből Hanyecz Debelka Róbert bábszínész olvasott fel részletet.

Fried Noémi Lujza