Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A gyermekét hazaváró édesanya

A gyermekét hazaváró édesanyát megformázó bronzalkotást leplezték le és avatták fel szombaton délután Mihályfalván. Deák Árpád nagyváradi szobrászművész munkája az érmelléki város főterén, a régi városháza mellett kapott helyet. Az avatóünnepségen több százan vettek részt.

Nyakó József, Érmihályfalva polgármestere üdvözölte az egybegyűlteket. Megköszönte a kezdeményezők és a kivitelezők munkáját, külön hangsúlyozva, hogy a szoborállítás a helybéliek közadakozásából valósult meg. Az adományozók névsorát megörökítő márványtáblát egyébként a szobor mögött a falra helyezték ki. A polgármester elmondta, az általa vezetett önkormányzat és az Érmihályfalávért Egyesület hirdetett pályázatot az év elején a szobor elkészítésére, illeszkedve abba a programsorozatba, amelyet a városgazda kezdeményezett, és amely az itthon maradást, a szülőföld szeretetét és a helyben boldogulás ösztönzését szolgálja. A szoborállítás hírére megmozdult a mihályfalvi magyarság, és ki-ki lehetősége szerint járult hozzá az ötlethez, mely egyre formálódott és a hét végére kézzel fogható eredményként öltött testet.

A szombati ünnepség előtt tartottak egy szakmai konferenciát is Mihályfalva népességéről és népesedéséről, melyhez kapcsolódva számos meghívott és szakember fejtette ki véleményét, néhányan konkrét javaslatokat is megfogalmazva ahhoz, egy kis közösség vagy helyi önkormányzat mit tehet az országos vagy a globális problémaként jelentkező elöregedés, valamint az elvándorlás ellen.

Nyakó József polgármester kiemelte: most nem egy hírességnek, politikusnak, művésznek vagy történelmi személyiségnek állítanak emléket, hanem a szívünk teljes melegével szeretett édesanyánknak. „Míg a hírességek megítélése ideológiák, nemzeti vagy politikai hovatartozás, esetleg egyéb tényezők szerint sokrétű lehet, addig életadó, gyerekét mindig hazaváró szülőanyánk érdemeihez nem férhet kétség, neki a legmélyebb alázattal és határtalan szeretettel tartozunk.”

Az avatón jelen volt a magyarországi, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselő, Petneházy Attila is, aki rendhagyó módon nem beszéddel, hanem szavalattal járult hozzá az ünnepi hangulathoz. Mint mondta, ő csak „eltévelyedett” a politikai pályára, mert valójában az irodalomhoz és a színházhoz áll közelebb színművész létére.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke saját példájából kiindulva hangsúlyozta az édesanyai törődés és áldozathozatal rendkívüliségét. Sokakat megható visszaemlékezése, a szülői közösség, a szülőház és az anya-gyermek kapcsolatának kiemelése mellett elmondta, az anyák, majd a nagyanyák az alappillérei a családalapú társadalomnak, ezért is kell megbecsülnünk őket. Elmondása szerint a mihályfalvi közösség példaértékű megmozdulását más települések is átvethetnék, mert az itt felállított szoborhoz hasonló alkotás mindenütt méltó helyet érdemelne.

A köztéri alkotást az Érmihályfalváért Egyesület képviselői, Nyakó József polgármester, az alkotó Deák Árpád és Szabó Ödön leplezte le, Bogdán István helyi római katolikus plébános és Forró László református püspökhelyettes pedig megáldotta azt.

A helybéliek pedig birtokba is vették az úgynevezett aktív szobrot, mert le is lehet ülni mellé. Már a leleplezés után is több tucatnyi fénykép készült a „hazaváró édesanyával”, a szoborállítóknak pedig céljuk, hogy idővel a település egyik jelképévé váljon az alkotás.

 Borsi Balázs