Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A gyermekek problémái

Születésétől tizennyolc éves koráig a gyermekek közel 30 százaléka szenved valamilyen alvási problémától. Vegyük ezt komolyan, s ha túl gyakoriak a tünetek, nem árt orvoshoz fordulni.

Nehéz az elalvás: természetes, ha egy 3–6 éves óvodás időnként külön műsorszámot talál ki, hogy ne kelljen elaludnia (pl. éhes, vécére kell mennie). A nehéz elalvás gyakori oka, hogy a szülők nem akkor küldik ágyba a kicsit, amikor már valóban álmos, nincs időbeli ritmusa a lefekvésnek. Ezért fontosak az elalvást megelőző rituálék: vacsora, kakaó, mese, ágyba bújás. Persze komoly családi konfliktusok is lehetnek a háttérben: ilyenkor érdemes pszichológus segítségét kérni. Csecsemőknél inkább az jelent nehézséget, ha a baba sírását félreértve a rövid, szeretetteljes megnyugtatás helyett szükségtelen altatási rítusokat vezetünk be (ringatás, tologatás a babakocsiban), a kisbaba hamar összekapcsolja ezekkel az elalvást, és állandóan igényelni fogja őket. Náluk leginkább a következetlen napirend és a változó alváskörülmények okoznak gondot.

a gyermekek alvasproblemai 1

Éjszakai ébredés: Normális, ha a kicsi éjszakánként felébred. Inkább akkor van gond, ha az elalvását hozzáigazítjuk valamilyen megszokott testhelyzethez (pl. karunkban ringatjuk), és másképp már képtelen visszaaludni.

Horkolás, hangos légzés: Ezek a tünetek már egész fiatal korban jelentkezhetnek. Bármilyen hangos alvás mögött húzódhat légzési zavar, így mindenképpen érdemes felkeresni a gyermekorvost.

Különös szokások: Ritmikus mozgászavar, alvajárás, rémálmok, felriadás és bepisilés is megzavarhatja a gyerekek álmát. Kb. 9 hónapos kor körül jelentkezhet az alvás és az ébrenlét között, hogy a gyerek furcsa, ismétlődő mozgásokat végez. Hintáztatja magát, a törzsét, fejét ritmikusan az ágyhoz veri, esetleg zümmög. Az esetek többségében ezt nem kell kezelni, ahogy nő a kicsi, magától elmúlik. 4–8 éves kor között jelentkezhet egy másik alvászavar, az alvajárás is, a gyerekek 40 százalékát érinti. Ez általában az éjszaka első felében történik, ha a gyerek nyitott szemmel járkál a lakásban, eszik, kimegy a mosdóba, ha eközben alszik, és nem lehet felébreszteni, alighanem alvajáró. A jelenség rémisztőnek tűnhet, ám aggodalomra nincs ok, és általában gyógyszerre sincs szükség. Elég, ha visszavezetjük az ágyhoz, és megvárjuk, míg újra álomba merül.

A rémálmok: Egyfajta alvászavar a rémálom is, ami a megfigyelések szerint gyermekkorban gyakoribb, mint felnőttkorban. Az ijesztő álmok kapcsolatban lehetnek nappal átélt érzelmekkel, szorongásokkal. A rémálmok feldolgozása mindenkinél nagyon máshogy zajlik. Fontos, hogy az ébredés után feloldjuk ezt a feszültséget, és megnyugtassuk a gyerekeket. Segíthet, ha beszélünk arról, mi történt az álomban, hiszen ez a feldolgozás első lépése.

Dr. Győri György