Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A gondozottak maradhatnak

A Bihar Megyei Tanács múlt heti ülésén egyhangú döntés született arról, hogy az Illye (Ciumeghiu) községhez tartozó csegődi kastélyt és a hozzá tartozó birtok megvásárlására elindítják a tárgyalásokat az ingatlantulajdonos Tisza család képviselőivel. A rehabilitációs központnak otthont adó impozáns kastély megvásárlása némi okot adott arra, hogy egyesek azt higgyék, a gondozottaktól és a személyzettől is meg kívánnak válni, mihelyst a terület állami tulajdonba kerül.

A Bihar Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnál (DGASPC) is érdeklődtünk ez ügyben, ahol tájékoztattak, hogy a megyei tanács részéről ígéretet kaptak: semmilyen körülmények között nem változtatnak a körülményeken, főként azért, mert az érintett gondozottaknak igen nagy lelki traumát jelentene, ha egyik napról a másikra kiszakítanák őket évtizedek óta megszokott, nyugodt környezetükből, és áthelyeznék őket valamilyen urbanizált, szűkebb élettérbe, példának okáért más váradi otthonokba.

A gondozottak - Tisza-kastely

A főigazgatóságon azt is elmondták, hogy a kilencvenes évek elején áldatlanul rémséges állapotban átvett otthon azóta felnőtt gyermeklakóinak, mintegy 40 fiatalnak, akik immár 30-as, 40-es éveiket tapossák, a környékbeli mezőgazdálkodás, állattenyésztés a fő foglalatosságuk, és egyáltalán nem szeretnék, hogy az eddigi nyugodt, kiegyensúlyozott életritmusukból erőszakosan kizökkentsék őket valamilyen másnak kedvező anyagi döntés nyomán. Az egyik fő feltétel a tárgyalások során tehát az lesz, hogy a megyei tanács ne ebrudalja ki az otthon lakóit, és ezzel ne vágja sutba a több évtizedes sikeres rehabilitációs munka eredményeit se.

Tóth Gábor