Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A Gomba feljáró kálváriája

Bár a bibliai Kálváriáról nevezték el a nagyváradi Kálvária-dombot, az elmúlt hónapokban egy igencsak evilági és aktuális kálváriának is ki van téve a váradiak egyik kedvenc, kultikus sétálóhelye. Azaz volt sétálóhelye, ugyanis tavaly november óta, mióta a domb egy része leomlott, nem igazán ajánlatos senkinek ott sétálni.

a gomba 1

Tavaly, a november 13-ára virradó éjszaka földcsuszamlás történt, a leszakadt domboldal eltorlaszolta az akkor alig tizenegy hónapja megépített modern sétányok egy részét, illetve a domboldal felső részének 70 százaléka is megcsúszott. A Gomba-feljárót a váradi önkormányzat egy magyar–román határon átívelő projekt révén építette át, 1, 97 millió euróba került. A kivitelező az Abed Nego Kft., tervezője pedig Daniel Tivadar építészmérnök volt. A munkálatokra a kivitelező cég az önkormányzattal kötött szerződés értelmében ötéves garanciát vállalt. Azonban sajnálatos módon hamar bebizonyosodott, hogy a nagy csinnadrattával kialakított „szupermodern” sétány igazi fuseramunka lett. Ezt nem mi állítjuk, hanem az a geológusokból toborzott szakbizottság, akik a váradi önkormányzat felkérésére felmérték a domb állapotát s kivizsgálták, mi okozta a földcsuszamlást. A baj tehát megtörtént, már csak rendbe kéne tenni a balesetveszélyes sétányokat és aládúcolni a megcsúszott domboldalt. Van még egy igencsak prózai tény is, ami esetleg sürgethetné a javításokat, éspedig az, hogy amennyiben őszre nincs rendbe téve a Kálvária-domb, úgy az önkormányzatnak vissza kell adnia a felújításra elnyert pályázati pénzt, azaz 1, 97 millió eurót. Az eset kapcsán azonban mai napig nagyon sok kérdés vár megválaszolásra. Ilyen például az, hogy az önkormányzat miért nem nevesíti meg a felelősöket, miért nem tartatják be a kivitelező céggel a szerződést, mely szerint, ha a cég a hibás, úgy a rendbetétel költségeit ők kell viseljék. Az önkormányzat két hete közölte, hogy kiválasztották a helyreállítást végző céget, a kolozsvári Dacia Faber Kft.-t. A munkálatok értéke áfa nélkül 1,3 millió lej, a kivitelezésre szánt idő három és fél hónap. Az idő igencsak szorítja az önkormányzatot, azonban tegnapi terepszemlénken egyetlen munkást sem találtunk a Gomba-feljárónál. Senki semmit nem dolgozott ott, a  tönkrement rész le van zárva. A felelősök megnevezése pedig késik, sőt az önkormányzat honlapjáról leszedték azt a „feketelistát” is, melyen fel van tüntetve a rossz munkát, szerződésszegést végző cégek névsora.

Szőke Mária