Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A geotermális energia értékesítése

Nagyvárad polgármesteri hivatalának képviselőjeként Mircea Mălan alpolgármester sajtótájékoztatón jelentette be tegnap, hogy ebben a hónapban egy nagyon fontos projekt indul útjára, amely a geotermális energia felhasználásával kíván környezetbarátibb módon a lakosság szolgálatára állni.

a geotermalis energia 2

A projektbemutatón részt vettek a városháza Nemzetközi Finanszírozású Projektek Menedzselésének Igazgatósága képviselői, a projekt megbízott menedzsere, Daniel Ţigan, valamint az eea grants (European Economic Area) országai közötti nemzetközi összefogás országainak jóvoltából (Lichtenstein, Izland és Norvégia) zajló projekt izlandi képviselője is. A jelenlévők felszólalásaikban egybehangzóan kiemelték az induló projekt jelentőségét. Az alpolgármester kifejtette, hogy ezzel a projekttel Nagyvárad a fűtési rendszer modernizálásának hosszú távú tervébe illeszkedik bele azzal a céllal, hogy a 902-es hőkicserélő-központ, azaz a Nagyváradi Egyetem környezetében jelenleg már működő geotermális hőközpont a sportlíceumra és más ide tartozó fogyasztókra vonatkozóan is párhuzamosan termelhessen geotermális hőt a S. C. Electrocentrale S. A. tevékenysége mellett.

A projekt munkaterülete a Ceyrat utca, a váradi állatkert és a Pece-patak zónáját érinti, lehetővé téve az energetikailag felhasznált meleg vizű forrás visszahelyezését a talajba a megfelelő vezetékek lefektetésével. Várhatóan ez a fejlesztés körülbelül 150 lakót fog pozitívan érinteni. Mălan hangsúlyozta továbbá, hogy a geotermális energia kiaknázásában Izland számít a lehető legkompetensebb tanácsadónak és partnernek, hiszen a kis szigetország energiájának 80%-át geotermális forrásból nyeri.

A 2014. novemberében aláírt együttműködési szerződés értelmében a 2017. április végéig kivitelezendő projekt megközelítőleg 4 millió euróba kerül, mely összeg legnagyobb részét Norvégia (85%), valamint fennmaradó részét a román állam biztosítja.

(szamos)