Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A gazdaság fellendítése a cél

Nagyvárad gazdasági fejlesztésének terveiről beszélt pénteken Ilie Bolojan polgármester, Eduard Florea városmenedzser és Delia Ungur, az Eurobusiness Ipari Park ügyvezetője.

Bolojan hangsúlyozta, ahhoz, hogy gazdaságilag fejlődjön a megyeszékhely –  ezáltal pedig több új munkahely teremtődhet a jövőben, és a fizetések is fokozatosan nőhetnek –  taktikát kell változtatniuk. „Nem várjuk meg, hogy a cégek kopogtassanak az ajtónkon, hanem mi magunk keressük fel őket az itteni lehetőségekkel” – fogalmazott. Mint hozzátette, tisztában van azzal, hogy Bihar az egyik olyan megye Romániából, ahol országos szinten a legkisebbek a bérek, ezen pedig változtatni szeretne a gazdaság fellendítésével. Kérdésünkre, hogy a fizetések érezhető emelkedése mennyi időbe fog telni, véleménye szerint ez még legálabb 10 évre tehető.

a gazdasag 1

Mint elhangzott, Várad gazdasági fejlesztéséhez a szakiskolák erősítése is szükséges. A nagyváradi Traian Vuia és az Andrei Şaguna műszaki kollégiumokat ezért német modell szerint a 2016/2017-es tanévben összevonnák, és mindamellett, hogy a legújabb technológiájú gépekkel szerelnék fel műhelyeket, a tanároknak addig egyéves szakmai továbbképzést is biztosítanának. Az oktatók a jelenleg alkalmazott műszaki ismereteket sajátíthatnák el – ezekből vizsgázniuk is kell–, hogy azokat továbbadhassák tanítványaiknak. „Az Eurobusiness Ipari Parkban lévő cégeket szeretnénk meggyőzni arról, hogy befektessenek ezekbe az iskolákba, például ezek műhelyeinek modern gépekkel való felszerelésébe, illetve akár kijelölhetnek a szakiskolások képzésére saját alkalmazottakat, mérnököket is” – fogalmazott az elöljáró. Hozzátette, a jövőben nem feltétlenül egyetemet végzett, diplomás emberekre van szükség – tanulmányaik elvégzése után közülük sajnos sokan nem találnak munkahelyet –, hanem a munkaerőpiac követelményeit figyelembe véve megfelelő szakemberek kellenek.

Bolojan a nyelvtudásra is hangsúlyt fektetett, hiszen nagyon sok külföldi cég nyit Romániában úgynevezett olyan kirendeltséget, melyeknél szükség van az idegennyelvtudásra. Ezeknél az alkalmazottaknak legalább két idegen nyelvet kell beszélniük, és a munkáltatók nem kérnek egyetemi diplomát. E téren az angol, francia és nemet nyelv ismerete a legfotnosabb, de a spanyol, portugál, olasz nyelv ismerete sem elhanyagolandó. Éppen ezért fontosnak tartja egy angol nyelvű középiskola létrehozását Váradon. A tervbe vett tanintézet a Rhédey-kert melletti Partenie Cosma Gazdasági Kollégium kampusza mellett kapna helyet, az ott oktató pedagógusoknak pedig anyanyelvi szinten kell beszélniük az angolt, ugyanis a tantárgyakat ezen a nyelven kell leadniuk. „Ha szükséges, külföldről is alkalmazunk majd pedagógusokat” – fogalmazott Bolojan.

a gazdasag b

Az ipari parkokat továbbfejlesztik, jövőre csarnokokat építenek, építtetnek majd oda, ugyanis ezekből eddig hiány volt. „Szeretnénk, ha a nálunk befektető cégeknek kész csarnok állhatna a rendelkezésükre, mert ez jobban idevonzaná azokat”– hangsúlyozta a polgármester. Egyébként eddig az ipari parkban 3000 munkahelyet biztosítottak, és jelenleg 430 betöltetlen állás várja a munkakeresőket. Bolojan azt is hozzátette, hogy Nagyvárad kihasználatlan területeit is cégeknek adnák ki, ilyen például a régen bezárt 2-es Hőerőmű és az egykori Înfrăţirea gyár helye, valamint a körgyűrű mentén parlagon heverő területeket. Ezekre licitet írnak majd ki. Egyébként az egykori városi strand mellett lévő Mecénás Központot is eladásra bocsátották, akárcsak a Sebes-Körös-partján a Hilton és a Continental szállodák közötti területet.

Bolojan azt is tervbe vette, hogy a Szent László (ma Unirii) térről „kivigyék” a bankokat. Ezekkel az ingatlankezelőség nem hosszabbítja majd meg a bérleti szerződést, helyüket pedig turistákat vonzó kereskedelmi egységeknek adnák ki.

Várad gazdasági fejlődése érdekében fontosnak tartják a vasút villamosítását Bihar megyében, a szakasz villamosítása tervbe van véve, és 2020-ig meg kell oldani. A munkálatok összértékét kb. 10 millió euróra becsülte a polgármester.

Sükösd T. Krisztina