Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A fűtéstámogatásról

A Bihar Megyei Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (AJPIS) közleményben arról tájékoztat, hogy a 2016/2017-es fűtési idényre kik igényelhetik a fűtéstámogatást.

Tavalyi felvétel a kérvények leadásáról

Tavalyi felvétel a kérvények leadásáról

E szerint november elejétől március végéig a központi fűtés esetén havi támogatásban azok részesülhetnek, akiknél az egy főre jutó havi nettó átlagjövedelem nem haladja meg a 786 lejt (családok esetén), illetve az 1082 lejt egyedülálló személy esetében.

Azoknak, akik földgázzal, fával, szénnel vagy kőolajszármazékkal, illetve elektromos áram felhasználásával fűtenek, a támogatás akkor jár, ha az egy főre jutó átlagos havi nettó jövedelem nem haladja meg a 615 lej/főt. Mindegyik esetben a támogatást kérvényezni kell, ezekhez kell csatolni a jövedelemigazolásokat. A kérvényeket és az űrlapokat a polgármesteri hivatalnál – a megyeszékhelyen a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalánál (ASCO-nál) – vagy a tulajdonostársulásoknál lehet igényelni. A támogatás összege 240 lej (a 155 lej/személy havi jövedelmet nem meghaladó családok/személyek esetén) és 48 lej (615 lej/személy értékű jövedelem esetén) között van. Az átlagos havi nettó jövedelem kiszámolásánál alapul veszik az összes nettó jövedelmet, amit a családtagok/személy szereztek/szerzett a kérvényezés előtti hónapban. Továbbá számításba veszik a birtokolt javakat is, egyes vagyontárgyak (földek, állatok és/vagy növények) birtoklása esetén nem jár a támogatás: például ha az állatok és növények évi nettó termelési értéke meghaladja az 1000 eurót (egyedülálló személy) vagy a 2500 eurót (családok) esetében.

A novembertől érvényes támogatást november 20-ig kell kérvényezni a szükséges iratokkal együtt. A megyeszékhelyen, mint eddig minden évben, az idén is az ASCO-nál kell majd leadni a kérvényeket a fűtéstámogatásra, ám egyelőre a nyomtatványokat még nem osztják erre a célra – tájékoztatott Consuella Govor, a hivatal szóvivője. Mint mondta, valószínűleg október elejétől lehet ezeket átvenni és kitölteni. A fűtésidényre a támogatásra jogosultaknak november 1-jétől március 31-ig jár a fűtéspótlék.

(sükösd)