Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A fűtési pótlék kálváriája az Érmelléken

Már jó néhány hete tart az érmelléki kistelepüléseken az idei fűtéstámogatás kérelmezéséhez szükséges formanyomtatványok, bizonylatok, igazolások beszerzési hercehurcája. A tavalyihoz hasonlóan a dossziék összeállításában idén is a jövedelem utáni adózásról szóló bizonylat jelenti a kisnyugdíjas idős emberek legnagyobb kálváriáját, mely bizonylat beszerzése elég fáradságos és költséges befektetés ebben a régióban.

Mintegy három esztendővel ezelőtt a fővárosi törvényhozás úgy látta jónak, hogy az Érmelléken és a Berettyó-vidéken elég egyetlen adóhivatal is, így csak a margittait hagyták meg, melynek el kell látnia saját, valamint a Mihályfalva és Székelyhíd vonzáskörébe tartozó településeket is.

Illusztráció

Illusztráció

Ám, amint arról már nemegyszer beszámoltunk, a Berettyó-parti város minden oldalról megközelíthetetlen település. Nincs buszjárat és vasúton is körülményes elérni. Idén is, hasonlóan a tavalyihoz, a kisjövedelemmel rendelkező nyugdíjasoknak kész kálvária az ügyintézés, ha igényt tartanak valamilyen támogatásra vagy szociális pótlékra. Egy bizonylatért kétszer kell megtenniük az utat Margittára, mivel az igazolások kibocsátására minimum három-négy napot kell várni. Nagy a körzet – mondják az ott dolgozó tisztviselők. A pótlék negyedét vagy harmadát elviszi a fuvar költsége, mivel a feketefuvarozók annyit kérnek egy útért, amennyit nem szégyellnek – mondják keserű szájízzel idén is az emberek.

A fennálló helyzet a valóságtól elszakadt törvényhozás következménye.

Az érmelléki önkormányzatok bármilyen operatívan is állnak a dolgokhoz, a margittai hivatal leterheltsége a mérvadó – mondják a szociális osztályon dolgozók is.

Ilyenkor a magyar embernek is az egyik román hírcsatorna szerkesztőjének, Mircea Badeanak a híressé vált szállóigéje jut még az eszébe: „Romániában élünk, és ez elveszi minden időnket.”

Sütő Éva