Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A Fülöp-szigetekre hívták Carmen Pantiş doktornőt

Annak ellenére, hogy idén csupán hét donor ajánlotta fel belső szerveit átültetésre, Nagyvárad még 2017-ben is vezető szerepet töltött be az országban az átültetéssel megmentett életek száma szerint. Múlt hónap folyamán Carmen Pantiş doktornőt, a transzplantációs program nagyváradi vezetőjét meghívták, hogy november 22–24. között a Fülöp-szigeteken számoljon be tapasztalatairól egy szakkonferencia keretében. A meghívás Marti Manyalich doktornő részéről, a Barcelonai Transzplantációs Központ vezetőjétől érkezett, a konferenciát pedig a Fülöp-szigeteken, Davao városában tartották.

a fulop-szigetekre 1

„Négy spanyol orvossal közösen vettem részt a konferencián, és két kurzust tartottam a mintegy 55 résztvevőnek: egyet arról, hogyan közöljék a rossz híreket a családdal, egy másikat pedig arról, hogyan közelítsék meg a családtagokat a szervdonorsággal kapcsolatban. A fülöp-szigeteki kollégák nefrológusok, szervátültetésre specializálódott sebészek és asszisztensek voltak. A szervátültetés megszervezését és gyakorlatát illetően, európai szinten Spanyolország és Horvátország a vezetők. Idén Nagyváradon aggasztóan magas volt a visszautasítások száma: összesen 14 család állt el a szervadományozástól. A Fülöp-szigeteken a donorok aránya sokkal alacsonyabb, mint Romániában. Míg nálunk 6,2 szervdonor jut egymillió lakosra, addig a Fülöp-szigeteken ez az arány mindössze egy az egymillióhoz. Összehasonlításként Spanyolországban egymillió lakosra 43 szervdonor jut. A szervátültetés megmentett életeket jelent, és minden transzplantációs koordinátor nehéz munkája révén tanúságot tehet arról, hogy igenis van élet a halál után. Nagyvárad továbbra is az első helyen van a megmentett életek száma szempontjából, annak ellenére, hogy idén csak 7 donorunk volt. Köszönjük minden családtagnak, aki IGENnel válaszolt az átültetésre 2008-tól napjainkig” – nyilatkozta Carmen Pantiş, a Megyei Kórház aneszteziológusa.

Sz. G. T.