Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A fotóművész érzékenysége

Sóvárgás az emlékek után címmel nyílt meg péntek délután Constantin Demeter fotográfus fekete-fehér fényképekből álló tárlata a nagyváradi Tibor Ernő Galériában. A kiállító fiatal művész olyannyira szerény, hogy még a tárlat címválasztásával sem saját magát helyezi rivaldafénybe, hanem egykori mesterkollégájára, a tavaly elhunyt nagykárolyi Vénig László fotóművészre kíván emlékezni.

Mint azt a bevezetőben Costel el is mondta, Vénig mester volt az, aki felhívta figyelmét a fekete-fehér fotózás fontosságára. A tárlatot a galéria részéről Bányai Szabados Katalin nyitotta meg, a nagyváradi Euro Foto Art Egyesület és a Tavirózsa Fotóklub részéről pedig (melynek a kiállító fiatalember is tagja), Claudiu Szabó alelnök mondott néhány köszöntő szót. Szabó felhívta ugyanakkor mindenki figyelmét, hogy a kiállított fotók monokróm világa kiváló eszköze annak, hogy a képek valódi tartalmára, belső mondandójára koncentrálhassunk. Costel kérésére az időközben megérkezett Virgil Bercea nagyváradi görög katolikus püspök is szólt néhány szót, utalva a képek nyomán arra, hogy az életutunk során mindannyiunkat elkísérő emlékek utáni sóvárgás egyben vágyakozás egy mindenki számára már meglévő ígéret, a végső úti cél iránt is.

Bányai Szabados Katalin, Constantin Demeter, Claudiu Szabó

Bányai Szabados Katalin, Constantin Demeter, Claudiu Szabó

Costel Demeter most kiállított képeit szemlélve egy rendkívül érzékeny alkatú, a részletekre igen gondosan odafigyelő, igazi művészlelkületű ember személyisége tárul fel. Megmutatja nézőjének a lényegét mindannak, ami sokunk számára mindössze a körülvevő statikus világnak tűnhet. Legyen az épület- vagy tájfotó, a világ rezdüléseinek, részleteinek, látószögeinek, fényeinek és árnyékainak olyan momentumaira koncentrál, ami mellett sokan simán elmegyünk nap-mint nap, vagy ha megpróbálnánk megörökíteni, rájönnénk, hogy a megfoghatatlannal találkoztunk. Ugyanígy emberábrázolásainak kifejezőereje is a lényegi pillanat megragadásának képességéről, egyszersmind szociális érzékenységről, figyelmességről árulkodik.

A tárlatnyitón Thurzó Sándor József brácsajátékával (J. S. Bach, Bihari Sándor, Carlos Gomes) bensőségesen hangolódott és hangolta a közönséget is rá a képek hangulatára.

Costel fotográfiái november 14-éig tekinthetők meg a Kanonok sori Tibor Ernő Galériában.

Tóth Gábor