Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A Fortunának kedvezett a szerencse

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum adott otthont az elmúlt hétvégén az elemisták számára megszervezett XIX. Kurutty-vetélkedő megyei szakaszának. A verseny ezen fordulója a székely mesék különös alakjaival, a falusi élet gazdag hiedelemvilágával és ízes nyelvi fordulatokkal színesített gyerekkor világát elevenítette meg, hangsúlyt fektetve azokra az értékekre, amelyeket a mesék megfogalmaznak: igazság, bátorság, hűség, becsület.

kurutty 1

Bihar megyében idén kevesebb csapat jelentkezett a versenyre, mint az előző években. A megyei megmérettetésen három település négy tanintézete (a szalacsi Balaskó Nándor Általános Iskola, a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum, valamint nagyváradról a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Szacsvay Imre Általános Iskola) képviseltette magát, összesen hat csapattal.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy Bihar megyében idén szervezték meg először az úgynevezett Kis Kuruttyot, vagyis a verseny óvodásoknak szóló kiadását, amely egyébként országos szinten öt éve zajlik.

A verseny megyei szakaszának feladatai Tamási Áron Hűséges Mártonka című novellájára épültek. Ennek megfelelően a gyermekeknek nagyon gyakorlati jellegű matematika feladatokat és játékos rejtvényeket kellett megoldaniuk, de festettek gyimesi tojásmotívumokat, játszottak angol nyelvű színpadi jelenetet, emellett pedig híres erdélyi írók és költők portréit kellett felismerniük, valamint hallás alapján Bartók Béla- és Kodály Zoltán-szerzeményeket is kellett azonosítaniuk. Kérdéskör vonatkozott még az alma-, körte- és szilvafák biológiai felépítésére is.

kurutty 2

„A számon kért anyag alkalmazkodik az iskolában tanultakhoz, hiszen megtanultuk azt, hogy hogyan ismerünk fel egy növényt, illetve hogyan mutatjuk be – élőhely, részei, felhasználás, érdekességek –, de ennél sokkal többet tanul meg a gyermek, hiszen kutakodnia kell és olyan ismeretekre is szert tesz, amivel más körülmények közt nem találkozna. Illetve megtanul nyitott szemmel járni a világban” – nyilatkozta a Reggeli Újságnak Tankó Zita tanítónő, a verseny főszervezője.

„Amiért nagyon szeretem ezt a versenyt, az az, hogy a csapatok különböző korosztályú gyerekekből tevődnek össze. Minden évfolyam képviselteti magát. Ezáltal a gyermekeket csapatszellemre, közös gondolkodásra neveli. Ugyanígy csapatban kell dolgozniuk a felkészítő pedagógusoknak is, hiszen amikor egymásnak a gyerekeit tanítjuk, nem lehetünk önzők, meg kell egyeznünk a másikkal, beosztjuk, hogy ki miben segít, és nagyon össze tudja hozni a tanári közösséget is” – tette hozzá a pedagógus.

A megmérettetés végén a Szacsvay-iskola Fortuna csapata diadalmaskodott (tagok: Kövér Sára, Váradi Kristóf, Bakó Gergő és Rázmán Orsolya Fanni), akik már biztosan képviselhetik Bihar megyét a vetélkedő májusi országos döntőjében Kolozsváron. Mögöttük hajszálnyival maradt le, és így második helyen végzett a Szent László-iskola Csupa-Csupa csapata (tagok: Varga Noémi, Haizer Henrietta, Varga Krisztina Ivett, Hirka Dániel Emánuel), amelynek a megyei forduló eredményeitől függően még mindig esélye a döntőbe jutásra. Harmadik helyen végzett az Észbontók csapata, szintén a Szent László-iskolából, míg a szalacsi Gyurgyalagok, valamint a székelyhídi Sürgő-forgók és Gézengúzok dicséretben részesültek.

Sz. G. T.