Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A fogyatékkal élőknek segítenek munkahelyet találni

Szerda délben a Bihar Megyei Társadalom és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) vezetője sajtótájékoztatón ismertette azt az idén júliusban indított kétéves uniós projektet, amelyet három másik intézménnyel – a Bihar Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökséggel (AJOFM), a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házával, valamint az AMS Human Resoruces Kft.-vel – közösen nyert meg.

Mint Lucian Puia, a DGASPC megyei vezérigazgatója elmondta, a valamivel több, mint 1,8 millió lejre rugó projekt célja a fogyatékkal élők munkahelyi elhelyezkedésének a támogatása szakképzések, tanácsadások és szociális támogatás révén, mottója pedig, hogy „Úgy nyújts segítséget másoknak, hogy egyedül is tudjanak boldogulni.”

a fogyatekkal 1

Adrian Morar, Lucian Puia és Marius Creţu

 

A projekt keretében két olyan központ létesítése a cél, amelyek a fogyatékkal élők társadalmi beilleszkedését segítik elő: az egyiket Belényesben, a másikat Érmihályfalván nyitják meg, a helyiségeket pedig a polgármesteri hivatalok bocsátották rendelkezésükre.

Mint elhangzott, egyre kevesebben találnak munkahelyet, a fogyatékkal élőknek pedig ez még nehezebb. E projekt révén több mint 130 fogyatékos személyt fognak szakképesíteni, a kurzusok megszervezésében pedig mind a munkaerő-elhelyező ügynökség, mind a Szakszervezetek Művelődési Háza is segítséget nyújt. Az is elhangzott, hogy a Bihar megyei fogyatékkal élő személyek 97,5 százaléka családban, a fennmaradó 2,5 százalékuk pedig államilag támogatott szociális központokban él.

Adrian Morar, az AJOFM aligazgatója arra is kitért, hogy a 2006-ban megnyílt, a fogyatékkal élők munkahelyi beilleszkedését segítő irodájukban máig kb. hétszáz embernek a felén tudtak segíteni, ők a támogatásukkal munkahelyet találtak. „Fontos, hogy a munkahelyet ne csak elnyerjék, hanem meg is tudják tartani” – fogalmazott az aligazgató. Marius Creţu, a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házának a vezetője az általuk szervezett szakmai továbbképzésekről számolt be, és a projektben való részvételüket is hangsúlyozta, melynek keretében a fogyatékkal élőknek a munkáltatók igényei szerint fognak kurzusokat szervezni.

A projekt nyitónapján az is elhangzott, hogy nagyon fontos, hogy a fogyatékkal élők hasznosnak érezhessék magukat, és nem árt azt is szem előtt tartani, hogy sosem lehet tudni, mit hoz a jövő, ugyanis akár az egészséges emberek is bármikor fogyatékossá válhatnak egy baleset vagy váratlan betegség miatt.

Sükösd T. Krisztina