Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A fogyatékkal élők világnapja

A Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) találkozót szervezett a múlt héten, a fogyatékkal élők világnapja alkalmából, melyre a megye életében fontos szerepet betöltő intézmények képviselői voltak hivatalosak.

a fogyatekkal elok 1

Székhelyén szervezett találkozót a nagyváradi ASCO, az 1992 óta december 3-án megtartott, a fogyatékkal élők világnapja alkalmából.

Az esemény megnyitóján Arina Moş, az intézmény igazgatója köszöntötte a szakmai találkozón megjelenteket, aki beszédében megjegyezte, hogy a szociális szféra intézményeinek együttműködése a helyi önkormányzattal elengedhetetlen annak érdekében, hogy a fogyatékkal élők támogatást tudhassanak maguk mögött. A találkozón jelen volt Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere is, aki beszédében garantálta a hivatal további támogatását. A megbeszélésen részt vettek ugyanakkor a Bihar Megyei Nyugdíjpénztár, a Bihar Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM), a Bihar Megyei Területi Munkavédelmi Felügyelőség, a Bihar Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, valamint különböző helyi civil szervezetek képviselői is. A beszélgetések mellett lehetőség nyílt vásárlásra is, a Nagyváradi Down Egyesület, az Alsterdorf Egyesület és Bihar Megyei SOS Autizmus Egyesület kedvezményezettjeinek saját készítésű termékeiből, ugyanakkor a szervezetek áldozatos munkájának elismeréseként diplomák és virágcsokrok is gazdára találtak az esemény folyamán.

a fogyatekkal elok 2

Sajnos, amint az elhangzott a találkozón is, a fogyatékkal élőknek legtöbbször előítéletekkel és hátrányos megkülönböztetéssel kell szembenézniük a társadalmon belül, melyek leküzdése csak úgy valósulhat meg, ha a társadalom a képességeikre, és nem a hátrányos helyzetükre összpontosít. Ennek tudatosítása a lakosságban, a határok felszámolása és a fogyatékkal élők foglalkoztatásának jelentősége volt az esemény egyik fontos üzenete.