Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A fogyasztó vigyázzon arra, hogy mit eszik?

Élelmezésügyi szakértők egyre gyakrabban figyelmeztetnek arra, hogy érdemes odafigyelni a nagyáruházakból, hipermarketekből vásárolt zöldségfélékre, gyümölcsökre húsokra, mert gyakran az egészségre ártalmas anyagokat tartalmaznak.

A fogyasztóvédelmi hatóság vezetője figyelmeztetett nemrégiben, hogy az emberi szervezetre rendkívül ártalmas vegyszerrel beszórt citrusfélék kerültek forgalomba Romániában. Élelmezésügyi szakértők állítják, hogy ez nem volt elszigetelt eset. És természetesem nem uniós tagállamokból származnak az ominózus citrusfélék, amelyekre különösképpen oda kell figyelni. A törökök a hunyók a dologban. Ez a hárítás annál is érdekesebb, mivel az elmúlt időszakban hetekig foglalkozott a média azzal, hogy a Kelet-európai országokba a multik sokkal rosszabb minőségű élelmiszerekkel töltik fel a polcaikat, mint a nyugati üzletláncaikban.

Petre Daea román mezőgazdasági miniszter még egy listát is készített ezekről az élelmiszerekről a fiókjának.

Egyre több romániai fogyasztó szenved a zöldségekben és gyümölcsökben található vegyi anyagoktól, amelyeket nyilván nem a természet, hanem a termelők, a feldolgozók, a forgalmazók juttatnak beléjük.

Táplálkozástudományi szakemberek elsősorban az ólomra hívják fel a figyelmet. Mint erősen mérgező hatású szennyezőanyag elsősorban az ipari létesítmények, és nagy forgalmú utak közelében termesztett növényekben fordul elő.

Tudni kell, hogy a túlzott műtrágyázás miatt a talaj és a talajvíz is szennyezett. Egyes zöldségnövények, köztük például a sárgarépa nagy mennyiségű nitrátot vesz fel a talajból, amit a gyökerében tárol.

A növényvédő szereket a mezőgazdaság alkalmazza a kultúrnövények gomba- és rovarkártevőinek, valamint a gyomnövények elpusztítására. Ezek a vegyszerek bejutnak a talajba, majd a talajvízbe, és megjelenhetnek a kutak vizében is.

Az állattenyésztésben a hús- és a tejhozam növelése érdekében egy időben elterjedt eljárás volt, hogy a tenyésztők növekedés-serkentő hormonokat, illetve a baktériumfertőzések terjedésének megakadályozására különböző antibiotikumokat kevertek az állatok takarmányába. Mivel ezek az anyagok megjelennek az állatok húsában, tejében, és elfogyasztásukkal az ember szervezetében is – mondják mindezeket az élelmiszerügyi szakértők.

Kérdés csak az, ha ilyen tájékozottak ezekben a dolgokban a fogyasztóvédelmi, illetve a közegészségügyi hatóság, miért merül ki tevékenységük csak a lakosság figyelmeztetésében, miért nem tesznek róla, hogy eltűnjenek a polcokról ezek az emberre káros élelmiszerek. Már csak azért is, mert mi tartjuk el az adónkból ezeket a hatósági személyeket (is) és nem csak azért, hogy felhívják a figyelmünket arra, mi mérgező az üzletláncok polcain és mi nem.

Sütő Éva