Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A Fő utcán is alá lehet írni

Tegnap állították fel standjukat Nagyvárad Fő (Republicii) utcáján az RMDSZ helyi szervezetének képviselői, akik a kisebbségi jogok védelmében egy héten keresztül a város egyik legforgalmasabb gyalogos útvonala mellett gyűjtenek aláírásokat.

Meleg Vilmos, Botházy Nándor és Pető Dalma

Meleg Vilmos, Botházy Nándor és Pető Dalma

A Holnaposok szoborcsoportjánál lehet jelentkezniük mindazoknak, akik aláírásukkal támogatni szeretnék a Minority SafePack kisebbségjogi tervezetet, melyet Vincze Lóránt RMDSZ-es politikus vezetésével indított útjára a FUEN (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) azzal a céllal, hogy az Európa országaiban élő nemzeti kisebbségek védelmére megoldás szülessen.

Az RMDSZ nagyváradi székháza és egyéb kisebb gyűjtőpontok mellett jövő hét csütörtökig, 10 és 17 óra között a Fő utca is lehetőséget ad a feliratkozásra, ahol Pető Dalma, a dél-rogériuszi körzet elnöke és Botházy Nándor, a nagyváradi RMDSZ ügyvezetője szolgáltak tegnap információkkal az érdeklődők számára. Az Európai Unió államaiban megközelítőleg 500 millió ember él, melyből 60 millió, azaz majdnem minden 8. állampolgár valamelyik őshonos kisebbséghez tartozik, azonban az uniónak nincs hatásköre a nemzeti kisebbségek védelmére. Amint azt Botházy Nándor elmondta, 1 millió aláírás összegyűjtésére van szükség ahhoz, hogy a parlament tárgyalja a kisebbségek ügyét, és ebből 300 ezer aláírásra Erdély részéről van szükség. A kitöltendő dokumentumok, a támogatói ívek egyaránt tartalmazzák a Minority SavePack aláírásának és a jövő évi magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatos regisztráció megtételének lehetőségét, és amint azt Pető Dalma hangsúlyozta, a kitöltésre elkészülvén azt kell szem előtt tartani, hogy a magyar kormány számára fontosak az erdélyi magyarok.

A gyűjtőpontnál ugyanakkor a kisebbségi jogvédelem támogatása mellett lehetőség van arra is, hogy Nagyvárad magyar lakossága téglajegyek megvásárlásával (5, 10 és 50 lej értékben) támogassa Szent László lovasszobrának kivitelezését, melyre Meleg Vilmos, az RMDSZ nagyváradi elnöke az összefogás jeleként és üzeneteként utalt, hiszen, mint mondta, Szent László szobra fontos Váradnak.

Szamos Mariann