Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„A fiataloknak a jelenben van szerepük”

Tegnap reggel hivatalosan is megnyitotta kapuit a marosfői EU Tábor. A megnyitón jelen volt és beszédet mondott Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Szabó József, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke, Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja, Borboly Csaba, az RMDSZ Csík Területi Szervezetének elnöke és Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke.

Kelemen Hunor szövetségi elnök megnyitóbeszédében elmondta, a tábor szervezői ráéreztek, hogy mi az a három legfontosabb dolog, ami jelenleg a politikai életet és a fiatalokat egyaránt foglalkoztatja: az alkotmánymódosítás, a Kisebbségi Európai Polgári Kezdeményezés és a regionalizáció. Véleménye szerint azért nagyon fontosak ezek a kérdések, mert ha döntések születnek ezeken a területeken, akkor azok évtizedekig meghatározzák az erdélyi magyarság életét. Kelemen Hunor részletesen az alkotmánymódosításra tért ki, annak folyamatára, jelenlegi helyzetére és dilemmáira. „Azt gondolom, hogy az alkotmánymódosítás az a kérdéskör, amely bár úgy tűnik, hogy jelen pillanatban megfeneklett, de mégis ez fogja meghatározni a közélet nagyon sok döntését és irányát a közeljövőben” – mondta a szövetségi elnök.

a fiataloknak

Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja a részvevőket és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem jelen lévő oktatóit és diákjait egyaránt köszöntötte. Ezt követően elmesélte, hogy az elmúlt években egyrészt a tábor, másrészt a MIÉRT és a Sapientia konszolidációs törekvését figyelhettük meg. Úgy véli, kulcsfontosságú, hogy az együttműködésre törekedjen a három intézmény, emellett pedig a közösségfejlesztést is tűzzék ki célul. „Amikor ez a közösség olyan dolgokat indít el, mint az Európai Polgári Kezdeményezés, akkor annak érdekében tesz lépéseket, hogy közösségként ismerjenek el bennünket, így lehetünk fontosak Erdélyben, és Európában” – emelte ki Tonk Márton.

Borboly Csaba, az RMDSZ Csík Területi Szervezetének elnöke beszédében kiemelte: „a fiataloknak a jelenben van szerepük”. Elmondása szerint a lehetőségek és kihívások száma az elmúlt években jelentősen megnőtt, a politikum pedig a közösségépítésben számít a különböző civil és szakmai szervezetek, egyházak segítségére, támogatására. Borboly fontosnak nevezte a megújulás képességét mind a közösségben, mind a politikában, ezért pozitívan értékelte az RMDSZ női szervezetének megalakítását. Beszéde végén Borboly Csaba elmondta, nagyon hasznosnak tartja az EU Tábort, és más nyári táborokat, mert lehetőséget adnak arra, hogy közösséget formáljanak, kapcsolatokat építsenek és a közösség életét jó irányba alakítsák.

Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke arra a kérdésre kereste a választ, hogy miért is érdemes a fiataloknak itthon maradni. Az egyértelmű válaszok mellett – mint például a hagyományok, kultúra és vallás megőrzése – azt is megemlítette, hogy a fiataloknak rengeteg továbbtanulási és tapasztalatszerzési lehetősége van itthon, Erdélyben is.