Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A fiatal tehetségeket keresik

“A Margittai Ifjak Köre létrehozta a 2013-as év végén az Amatőr Kultúr Társaságot (AKT), aminek segítségével meg szeretnék találni azokat a fiatalokat, akik valamilyen művészeti ágban bontogatják szárnyaikat” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Demián Zsolt, a MIK elnöke a pénteki kiállítást a polgármesteri hivatal emeleti folyosóján.

a fiatal 1

Az ifjúsági vezető hozzátette, hogy a szervezett sem tudta, hogy a tagjai között ketten is vannak olyanok, akik olyan munkákat készítettek, hogy egy ilyen kiállításon bátran ki lehet őket állítani. Hozzájuk csatlakozott még három margittai fiatal lány, így pénteken öt tehetséges helybéli diáklány munkáit mutatták be. A még heteken keresztül megtekinthető alkotások Balog Alexandra, Gergely Jessica, Balla Kitti, Makkai Zenóbia és Burghelea Ruxandra kezei közül kerültek ki.

Pocsaly Zoltán polgármester örömének adott hangot. Az elöljáró azt mondta, hogy örül a fiatalok kezdeményezéseinek és annak is, hogy bár a MIK-ben nemrég választások voltak, de ez nem gyengítette, hanem erősítette létszámban is a társaságot. Majd így folytatta: “Mindig örülök, ha a fiatalok valami hasznos dolgot tesznek szabadidejükben. Sportoljanak, fessenek, rajzoljanak. Ki tudja, mire vihetik? Remélem, sikeresek lesznek, és így vihetik városunk hírét” – mondta a polgármester az öt fiatal lánynak. Majd kitért arra is, hogy szeretne pályázat során létrehozni egy olyan épületet, ahol a margittai képzőművészek dolgozhatnának és kiállítanának.

Papp Gábor festő is jelen volt, elfogadva a MIK meghívását, aki örvendett a polgármester gondolatának, és elmondta, hogy erre a margittai festőművészeknek nagy szükségük lenne. “Nagy dolog az, és örülök neki, hogy a MIK gondolt a fiatal tehetségekre, és ma itt lehetünk ilyen szép számban. Igazán tehetséges alkotók munkáit nézhetjük meg. Külön öröm az, hogy van utánpótlás. Azért lenne nagy szükség egy alkotóházra, hogy az utánunk jövőknek teremtsük meg a jó feltételeket. Egy olyan helyen mi és a fiatalok közösen dolgozhatnánk” – fejtette ki Papp. A közismert margittai festő Demián Zsolt kérésére, miszerint segítsen a fiataloknak és adjon nekik tanácsot, azt mondta, hogy ő és szerinte kollégái is szívesen egyengetik útjukat, de csak akkor ha ezt ők kérik. ,,Mi nem fogunk senkihez odamenni és elmondani a véleményünket, de ha valamelyik fiatal felkeres, szívesen elbeszélgetek vele, és segítem, amiben tudom” – mondta Papp.

A MIK elnöke ezután felkérte Koppányi Zsoltot, hogy olvassa fel Gergely Jessica egyik versét, az Árnyék nélküli ember címűt hisz a diáklány nem csak fest, de verseket is ír, valamint modellkedik is. A beszédek után a több mint harminc főt számláló közönség megtekinthette a kiállított anyagot. A MIK már tervezgeti a következő kiállítást.

A Margittai Ifjak Köre