Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A felszabadítók hangja

Január 27-én, kedden, a nemzetközi holokauszt emléknapon a nagyváradi Tikvah Egyesület konferenciát tart a városháza nagytermében, jelentette be tegnap Teszler Emília, az egyesület vezetője (képünkön). A konferencia  A felszabadítók hangja elnevezésű nagyobb projekt része, melyet az International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) elnevezésű, 31 tagországot számláló kormányközi szervezet támogat. Ennek elnökségét idén tavasszal Magyarország, jövőre pedig Románia veszi át.

Az idei emléknap azért különleges jelentőségű, mert 70. évvel ezelőtt, január 27-én szabadították fel az auschwitzi haláltábort a szovjet csapatok, emellett még a britek által felszabadított Bergen-Belsent és az amerikaiak által felszabadított Mathausent mutatják be korabeli képek segítéségével. Teszler Emília elmondta, hogy a lágereket felszabadító sorkatonákat nem készítették fel arra, ami a haláltáborokban fogadja majd őket, ennek ellenére segítettek a túlélőknek készletekkel, egészségügyi személyzettel – és filmeket, képeket készítetek. Ezek a képek és filmek fennmaradtak, hogy soha senki ne mondhassa: a haláltáborok borzalmai nem történtek meg.

a felszabaditok

A keddi megemlékezésen André Singer rendező engedélyével részleteket láthatnak majd a Night will Fall című dokumentumfilmből. Az eseményen egyébként több vetítés is lesz majd. A meghívottak között szerepel Adam Sambrook brit nagykövet-helyettes és Alekszej Babenko az orosz követség első titkára, aki a nagykövet üzenetét tolmácsolja majd.

Emília Teszler azt is elmondta, hogy a holokauszt váradi gyermekáldozatainak emléket állító szobornak már elkészült az öntőformája, azonban annak Váradra szállításához vagy az angliai szoboröntéshez pénzre van szükségük. Az Eva Heyman alakját idéző szobor a Rhédey-kertben (ma Bălcescu park) kap majd helyet, onnan indultak ugyanis a vonatok a haláltáborokba.

Fried Noémi Lujza