Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A felszabadítók hangja és képei

Január 27-én, a nemzetközi holokauszt emléknapon a nagyváradi Tikvah Egyesület szervezésében A felszabadítók hangja címmel megemlékezést tartottak, melyen az áldozatok mellett a felszabadítókról és tanúságtételükről is szó esett.

A váradi városháza dísztermében összegyűlteket Teszler Emília, az egyesület vezetője köszöntötte, majd Andrew Burn, az International Holocaust Remembrance Alliance vezetője videóüzenetét vetítették le. Adam Sambrook brit nagykövet-helyettes beszédében kitért arra, hogy a Charlie Hebdo elleni párizsi terrortámadás idején a kóser boltban meggyilkoltakat származásuk miatt ölték meg, ma is válhat valaki nemzetisége vagy vallása miatt célponttá. A Művészeti Líceumban meghirdetett grafikapályázat győzteseinek, azaz Horaţiu Comannak, Maria Avramnak és Cristina Tîrnoveannak a követhelyettes adta át a díjakat, a munkákat a városháza folyosóján tekinthették meg.

Alekszej Babenko és Teszler Emília

Alekszej Babenko és Teszler Emília

Oleg Malginov orosz nagykövet üzenetét Alekszej Babenko, a követség első titkára olvasta fel, megemlékezve többek között az egykori Bukovina, Besszarábia és Transznisztria területén, a Ion Antunescu-rezsim idején meggyilkolt 270 ezer zsidóról is. Két aggályos irányzat is jelen van Európában, az egyik szerint el kell feledkezni a holokausztról, a másik szerint pedig a hóhérokat dicsőítik, figyelmeztetett a követ üzenetében.

Adam Sambrook és Horaţiu Coman

Adam Sambrook és Horaţiu Coman

Claudiu Pop kormánybiztos Victor Ponta miniszterelnök üzenetét tolmácsolta, Seidler András, a Zsidó Közösségi Központ vezetője pedig kitért arra is, hogy a váradi Bóné Gabriella és Braun Vioara a megemlékezés idején vette át a kitüntetést Klaus Johannis államfőtől.

A megemlékezők sorát Virgil Bercea nagyváradi görög katolikus és Böcskei László nagyváradi római katolikus püspök zárta, majd Teszler Maia felhítva a figyelmet rá, mennyire fontos, hogy a fiatalok megismerjék a múltat, végezetül a Night will Fall című filmből vetítettek néhány rövid részletet.

Fried Noémi Lujza