Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A felismerések hétvégéje a Posticumban

A nagyváradi Mocca kávézó nyers-vegán csapatának szervezésében idén is megrendezésre került az egészséges táplálkozásról és életvitelről szóló ÉletSzerEtet Napja, amelynek ezúttal a Posticum adott otthont.

a felismeresek 2 

A teljes hétvégés, bilingv rendezvény során az érdeklődők különböző előadásokat hallgathattak az anyaságról, a testi és lelki egyensúlyról, tibeti bölcsességekről, jógáról és spiritualitásról. Emellett részt vehettek filmvetítéseken, színházi előadásokon és interaktív műhelyek során elsajátíthatták az egészséges nyers-vegán ételek készítésének fortélyait.

„A rendezvény célja az volt, hogy közelebb hozza egymáshoz a hasonló gondolkodású embereket, akik egy jobb világért élnek. A nagy találkozások és nagy felismerések hétvégéje volt ez” – mondta el a Reggeli Újságnak Lakatos Éva szervező. Mint hozzátette, a rendezvény hangulata teljesen megváltozott a tavalyihoz képest, akkor ugyanis a Lorántffy-központban, egyetlen nap alatt egy egész tömeget kellett megszólítani és megmozgatni, idén viszont, a háromnapos rendezvény során sokkal részletesebben lehetett tárgyalni egy-egy témakört, és az egyes workshopokra csupán néhány tucatnyi ember látogatott el párhuzamosan. A résztvevők kisebb csoportokban sokkal nyitottabbnak és érdeklődőbbnek bizonyultak. „Nagyon ott volt a helye mindenkinek” – fogalmazott a szervező. Míg tavaly az elméleti előadásokra fektették a hangsúlyt, addig idén a gyakorlati hasznosítás kapott főszerepet. „Az aktív részvételen, a mozgáson, megtapasztaláson volt a hangsúly: kipróbálni, megfogni, megkóstolni” – tette hozzá Lakatos Éva, aki egyébként saját workshopjában, Maria Zamfirache oldalán természetes, nyers ételek készítésére tanította az érdeklődőket vasárnap délelőtt.

A műhelymunka során hangsúlyt fektettek a reggelire, illetve elkészítették a nyers-vega konyha „sztárfogását”, a cukkinispagettit is. Emellett finomabbnál finomabb desszertek révén bemutatták azt, hogy finomított cukor nélkül is lehet édes az élet, valamint hogy liszt meg tojás nélkül is könnyen lehet finomkat enni.

A vasárnap délelőtti program másik kiemelt pontjában Szilágyi Gyula az ingiai jóga filozófiájával és különböző irányzataival ismertette meg az érdeklődőket, különös hangsúlyt fektetve az általa gyakorolt hatha jógára, amelyik a test fölötti tökéletes uralom irányából közelíti meg minden jóga közös célját. Mint az előadó hangsúlyozta: a jóga nem vallás, hanem egy olyan erkölcsi normákon, illetve testi és mentális gyakorlatokon alapuló módszer, amelyet bármilyen vallású ember elsajátíthat és a saját fejlődésére kamatoztathat.

A délután folyamán, a rendezvény záróakkordjaként a kolozsvári születésű és jelenleg Magyarországon élő Balogh Béla értekezett Spiritualitás, párkapcsolatok, teremtés címmel.

Sz. G. T.