Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A fantázia világába csábít

Szeptember 24-én, szombaton, 19 órától a Regina Maria Színház nagytermében, Carlo Gozzi (1720-1806) olasz költő, mese- és drámaíró A szarvaskirály című darabjának premierjével nyílik meg a Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivál (FITO).

Daniel Vulcu, Alexandru Colpacci és Codruţa Trif

Daniel Vulcu, Alexandru Colpacci és Codruţa Trif

Az előző évekhez igazodva a nagyváradi Regina Maria Színház Iosif Vulcan Társulata nyitja meg a szeptember 24 és október 1 között megrendezésre kerülő V. Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivált egy premier-előadással, egy új, meseszerű, tragikomikus darabbal, A szarvaskirállyal.

A bemutatásra kerülő színdarabról annak rendezője, a hét év után ismét Nagyváradra látogató Alexandru Colpacci és Vioara Bara díszlettervező beszéltek tegnap délelőtt, Daniel Vulcu, a színház igazgatójának és Victoria Balint, a társulat művészeti vezetőjének jelentétében. A bemutatón ugyanakkor jelen volt Codruţa Trif, a Raiffeisen Bank képviseletében, amely az utóbbi három évben a színház fesztiváljaink és évadainak fő támogatója volt, és aki kifejezte örömét afelett, hogy az együttműködés révén, országos szinten is, a kultúra és sport területein is tudnak ajánlatokkal szolgálni ügyfeleiknek.

Alexandru Colpacci elárulta, hogy A szarvaskirály a commedia dell’arte („hivatásosok színjátéka”) Itáliában, a 16. század közepén kialakult műfajának jeles képviselője, állandó karaktereinek szerepeltetésével a sors, a társadalom aktuális, ma is érvényes problémáit boncolgatja, és közben szemlélteti a természetben és az emberekben fizikailag is végbemenő változásokat (hogyan válhat szarvassá egy emberi lény). Vioara Bara drámai mesének nevezte a darabot, amelyben eklektikus kosztümök formájában is a szürrealizmus uralkodik. A történetben Deramo királynak meg kell nősülnie, hogy biztosítsa az utódlást, és ennek érdekében nekilát felkutatni a megfelelő leányt, akit mágikus trükkök segítségével sikerül is megtalálnia. A bonyodalmak azonban csak ezt követően kezdődnek.

Az előadás szereplői: Andrian Locovei, Răzvan Vicoveanu, Angela Tanko, Richard Balint, Petre Ghimbăşan, Emil Sauciuc, Alina Leonte, Ciprian Ciuciu, Sebastian Lupu, Adela Lazăr, George Dometi, George Voinese, Tiberiu Covaci, Armanca Serac, Zentania Lupşe, Alexandru Pop, Andrei Fazecaş, Florin Stan és Igor Lungu. A koreográfiát Dimény Levente készítette, a zene pedig Delia Serban munkája.

A FITO vasárnap kezdődő programjaira jegyek keddtől péntekig a jegypénztárnál, 10 és 19 óra között, hétvégén pedig 10 és 13 óra között, illetve a www.biletmaster.ro internetes oldalon vásárolhatóak. Információkért a 0259 440742-es telefonszámon lehet érdeklődni

Szamos Mariann