Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A Dióverő Szíp Napoktól a Szent Mihály Napokig

Érmihályfalván ez az utolsó esztendő, amikor még Dióverő Szíp Napoknak (is) nevezik a hagyományőrzésre, hagyományápolásra, kulturális programokra épülő őszi fesztiválnapokat. A jövő évtől kezdődően Szent Mihály Napok lesz a hivatalos megnevezése a település nevére való utalásként. Jellegét azonban meg fogja őrizni.

A szeptember 27-én és 28-án megtartandó, ugyanakkor átmenetet képező rendezvénysorozat tehát a Szent Mihály-napi Dióverő néven fog futni, és programja a következőképpen alakul:

Szeptember 27-én, szombaton 10.30-kor kerül sor az ünnepélyes megnyitóra a strandudvaron. 11 órakor „Európa – Kapu” elnevezéssel gazdasági jellegű konferencia kezdődik a Gödör Rendezvényházban. 15 órától a strandudvaron felállított színpadon szórakoztató délután lesz a helyi Syluette Majorette csoport, a Forever Dance, a Street Dancers, a Show Dance, a Fresh Dance, valamint a Playtime közreműködésével. 17 órakor a Bartók Béla Művelődési Házban képzőművészeti kiállítás nyílik, ahol hevesi (Magyarország) alkotók mutatkoznak be. 18 órakor kerül sor A zenén túl című örökzöld musical és operett összeállításra, amelynek szintén a művelődési ház ad helyet. 21 órakor a Gödör Rendezvényházban Retró-bulival zárul a nap.

Szeptember 28-án, vasárnap 10 órakor a Részek Viadalának sava-java: „Szűcsök sütnek valamit” a strandudvaron, ahol ugyanakkor kézműves foglalkozás is kezdődik. 10.30-kor a túró és a sajt készítésének bemutatására kerül sor a helyi gazdák jóvoltából. 11 órától „Számvetés” címmel szarvasmarha- és lótulajdonos gazdák találkozójára lesz, szintén a Gödör Rendezvényházban.

12 órakor Csodálatos világ címmel bábszínház kezdődik a strandudvari színpadon. Ugyanott 13 órától népi gyermekjátékok és táncház veszi kezdetét. 14 órától a Dióverő Gála keretében fellép a Bocskai Apródjai Néptánccsoport (Hajdúnánás), a Hímes Néptáncegyüttes (Balmazújváros), a Nagyberek Néptánccsoport (Nyírábrány), a Bakator Zenekar (Debrecen), a helyi Bartók Béla Citerazenekar, az Apró Lábak Néptánccsoport, a Veres László Zsolt Városi Kórus, a Fürge Lábak Néptánccsoport, valamint a Nyíló Akác Néptáncegyüttes.

a diovero 1

Rencz Csaba bemutatásra kerülő kötete

A két esztendeje megjelent Közeli történelem – Publicisztikai kóborlások után Rencz Csaba újabb kötettel jelentkezik, amelynek címe Közös dolgaink. A bemutatónak a művelődési ház ad helyet 19 órai kezdettel.

20 órától a Móka Színjátszó csoport mutatja be a Saját tollak című zenés irodalmi összeállítását.

S. É.