Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A diákok maguk is tájékozódjanak!

A nagyváradi Tikvah Egyesület január 27-én, a nemzetközi holokauszt-emléknap keretében indította útjára azt a fiataloknak szóló kiállítást, amely egy nagyváradi születésű, és jelenleg Kanadában élő holokauszt-túlélő, a ma 85 éves Klein Hédi emlékfüzetén alapul.

a diakok (3)

Hédi az egykori nagyváradi ortodox zsidó iskola diáklánya volt, akit hozzátartozóival együtt 16 éves korában deportáltak Auschwitzba, ahonnan családja egyedüli élő tagjaként tért vissza a háború után. A róla szóló kiállítás különlegességét az adja meg, hogy az iskolai emlékfüzetbe írt üzenetek révén betekintést enged a közönségnek abba, hogy milyen reményekkel indultak az életnek több mint hét évtizeddel ezelőtt a gyermekek (mik voltak az álmaik, mit kívántak egymásnak, mire vágytak), ezzel párhuzamosan pedig bemutatja azt a tragikus sorsot, amely a valóságban rájuk várt.

A vándorkiállítás első bemutatója óta több, mint tizenöt Bihar megyei iskolában fordult meg, fokozott érdeklődést és döbbenetet váltva ki a diákok körében. A tárlatnak az elmúlt tíz napban tulkai, keményfoki, élesdi, élesdloki, révi, illyei, báródbeznyei és barátkai iskolák is otthont adtak, a megyeszékhely tanintézetei közül pedig már több mint hét iskolában is megfordult, legutóbb az Ady Endre Líceum dísztermében. A kiállítás általában egy vagy két napot maradt egy-egy iskola folyosóin, dísztermében, illetve bárhol, ahol felületet tudott biztosítani az adott tanintézet. A szervezők naponta több osztályt is fogadtak tanáraik, osztályfőnökeik kíséretében, akiknek egy rövid előadásban mutatták be a történelmi kontextust, különös hangsúlyt fektetve a nagyváradi gettósításra és deportálásokra, amelyekről – mint kiderült – nagyon keveset tudtak a fiatalok.

„Az előadások interaktívak voltak és elsősorban az emberi jogokról igyekeztünk beszélgetést kezdeményezni a fiatalokkal. Például arról, hogy mit jelentenek az előítéletek és hova vezethetnek hosszú távon” – mondta el a Reggeli Újságnak Teszler Emília, a Tikvah Egyesület vezetője. „Nem egy adott gondolkodásmódot akartunk ráerőltetni a fiatalokra, mindössze arra törekedtünk – és úgy érzem sikerrel –, hogy egyáltalán gondolkodásra serkentsük őket, hogy megértessük velük, joguk van a saját véleményükhöz, és mennyire fontos hogy álláspontjukat hiteles és objektív információkra alapozzák, hogy saját maguk is tájékozódjanak” – tette hozzá az egyesület elnöke. Mint hangsúlyozta, korántsem elegendő hogy az emberi jogok elméleti, vagy diskurzusi szinten létezzenek. Az emberi jogokat mindenkinek meggyőződésből kell tiszteletben tartani a mindennapi életben.

A gyermekek nagyon érdeklődőnek bizonyultak – előbb kérdésekre válaszoltak, majd ők maguk tettek fel kérdéseket a szervezőknek. Mint Teszler Emília elmondta, amiről a diákok általában a legkevesebbet tudtak a holokauszttal kapcsolatban, az a helyi történelem volt, amelynek nem értették meg a mélységét, még ha hallottak is valamit róla.

„Mind a diákok, mind pedig a tanárok részéről teljes nyíltságot tapasztaltunk. Őszintén elmondhatom, hogy érzem, hatása és értelme van annak, amit teszünk, és ez nagy elégtételt jelent” – hangsúlyozta az egyesületvezető.

A vándorkiállítás jelenleg Nagyváradon van, de meghívásra bármely Bihar megyei iskolába elviszik a szervezők. A Tikvah Egyesületnek azonban a napokban egyéb elfoglaltsága is akad, a hollandiai Anne Frank Haussal és a Bihar Megyei Könyvtárral partnerségben ugyanis egy új kiállítást szerveznek, melynek nyitóünnepsége holnap, április 2-án 11 órától lesz a könyvtár emeleti amfiteátrumában. Az eseményen részt vesz majd Matthijs van Bonzel, holland nagykövet is.

Sz. G. T.