Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A diabétesz megelőzéséről

A november 14-ei diabétesz világnapot megelőzően kedden több szakember is beszélt a helyes étkezésnek a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében játszott szerepéről.

Romániában közel kétmillió ember cukorbeteg, és hárommillióan vannak a betegséget megelőző állapotban, az idén elvégzett PREDATORR felmérés szerint. Az ország észak-nyugati régiójában, amelyhez Bihar megye is tartozik, az esetek aránya 11,69 százalékos.

a diabetsesz logo

A 2. típusú cukorbetegségben szenvedők száma világszerte nő, a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (International Diabetes Federation – IDF) statisztikái szerint közel 400 millióan élnek e betegséggel, kilencven százalékuknak a 2. típusú diabéteszük van. Fontos tudni, hogy ezeknek az eseteknek a 70 százaléka megelőzhető lenne a megfelelő étkezéssel, ezért zöldségben és gyümölcsökben, halban és teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrendet ajánlanak a szakemberek, emellett figyelni kell a testsúlyra, és naponta 30 perc mozgást.

A táplálkozásnak fontos szerepe van a cukorbetegség megelőzésében, ez az idei világnap fő témája is, mondta Amorin Popa, a nagyváradi diabétesz-központ vezetője. Az egészséges táplálkozás fontosságára akarják felhívni a figyelmet, többek között arra, mennyire fontos egy változatos, de zsírszegény reggeli szerepe, tette hozzá.