Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A diabétesz jelei a bőrön

A cukorbetegség érfalakat károsító hatása előbb-utóbb a bőrön is jól látható tünetekkel jelentkezik.

A cukorbetegséget ma civilizációs népbetegségnek is nevezhetjük. El kell különíteni a fiatalkori cukorbetegséget és a viszonylag tünetszegény, lassan kialakuló 2-es típusú cukorbetegséget, ami már fiatalkorban súlyos szív- és érrendszeri elváltozásokhoz vezethet. Mai felfogás szerint egy összetett anyagcserezavarról beszélünk, ami a szénhidrát-anyagcserének és az inzulin hatásának sajátos zavarával, a magas vérnyomás kialakulásával, a vérzsírok magas képződésével és általában elhízással jár együtt.

A cukorbetegek bőre száraz, fényvesztett, egyes helyeken apró lemezekkel hámlik. A bőr hajszálereinek lassú beszűkülése a természetes zsiradék felszínre jutását is nehezíti. A korpa, a seborrhoea megjelenése a homlok és a hajas fejbőr hatására, a szemöldök, a bajusz területén talán a legkorábbi jele az anyagcsere-betegségnek. Korai tünetei az éjszakai izzadás és a tarkótáji viszketés. Gyakran észlelhető, hogy az ágymelegben éjszaka a sípcsont felett kivakarja a beteg a bőrét. A túlsúlyosak összefekvő bőrfelszínein, a hajlatokban, a megváltozott felületi viszonyok nagyban kedveznek egyes kórokozók, gombák, baktériumok túlszaporodásának és helyi gyulladások kialakulásának. A cukorbetegek sebei nehezen gyógyulnak.

bor cukor

A férfiaknál gyakoribbá válnak a fitymagyulladások, de nőknél is felléphetnek viszketéssel kísért gyulladások a nemi szerveken. Bonyolíthatja a viszketés okát az adott gyógyszerre való túlérzékenység is. (Vércukor- és vérnyomáscsökkentő készítmények mellékhatása.) A metabolikus vagy anyagcsere-betegség tünetegyüttesének legsúlyosabb következménye az érfalak károsodása, az erek folyamatosan és lassan létrejövő szűkülete. Az elhízott, magas vérnyomású emberek arcán legelőször a kitágult erek vehetők észre. A hasonló állapotok kellő étrendi és táplálkozási szabályok és gyógyszeres kezelés nélkül biztosan súlyos érbetegséghez vezetnek.

A beidegzési zavarok miatt a lábujjak izzadnak, a körmök szélei megvastagodnak, besárgulnak, felpúposodnak, gombássá válnak. A végtagok éjszaka is fáznak, még a takaró alatt is. Gyakoriak a lábikragörcsök, később az éjszakai fájdalmak fokozódnak, majd éles szélű fekélyek keletkeznek a sípcsont felett, a bokák körül. A talpon és a lábujjak nyomásának kitett talpi felszínen bőrkeményedéses gallérú mély, nedvező, nem fájdalmas fekélyek keletkezhetnek. A kellő kezelés és a cukorszint beállításával e fekélyek tünetmentessé tehetők. Az elmondottak csak kiragadott részletei a számtalan tünetnek és panasznak. A cukorbeteg bőre rendszeres ápolást igényel, megfelelő samponnal, valamivel többszöri hajmosással tünetmentesen tartható a korpásodás is. Az időnkénti hajszeszes bedörzsölés nemcsak fertőtleníti a fejbőrt, hanem a keringési viszonyokat is javítja. Az összefekvő hajlatokat lehetőleg illatanyagmentes szappannal kell tisztán tartani, fürdés után szárazra törölni, majd hintőporral behinteni.

A csökkent védekezésű szervezet nem tud kellően gátat vetni a kórokozók tovaterjedésének. A lábujjak közeit, főleg közös fürdők használata után, fertőtlenítő oldatokkal ecseteljük. Ha a körmök állománya elszíneződött, megvastagodott, kérjük a szakorvos véleményét és tanácsát. Az érszűkület következtében kialakult fekélyek kezelése az általános kezelés függvénye is. Ha a beteg életvitele nem változik, az állapot javulását csak a külső kezeléssel befolyásolni nem lehet, szinte eredménytelen. A beteg testsúlyát csökkenteni kell az étrend szabályozásával, a diétával, a stressztényezők kiiktatásával. Fekélyes beteg ha tünetmentessé akar válni, szokjon le a dohányzásról. A helyes életmód, a megfelelő gyógyszeres kezelés, az ellenőrző vizsgálatok biztosan javítják a beteg életminőségét, és megelőzik a súlyos kórképek, érbetegségek létrejöttét.

Gy. Gy.