Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A dán parlament támogatását kérte a FUEN

„Eddig úgy tűnhetett, hogy nemzeti közösségeinkkel kis probléma vagyunk a különféle válságokkal küzdő Európa napirendjén, de most már bátran kijelenthetjük, hogy a kezdeményezésünk bejegyzésével megváltozott a pozíciónk, a sikerhez pedig mindenkire szükség lesz” – mondta Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke (képünkön) szerdán a dán parlamentben, Koppenhágában, ahol a dán–német határrégióban élő németországi dánok és a dániai németek szervezeteivel együttműködésben szerveztek konferenciát a Minority SafePack (MSPI) európai polgári kezdeményezésről. Ez volt az első parlamenti meghallgatás a kezdeményezés bejegyzése óta, tudósít az RMDSZ hírlevele.

a dan

Vincze Loránt elmondta, hogy mint minden FUEN-kezdeményezés, a Minority SafePack is otthon van a német-dán határrégióban, hiszen az európai ernyőszervezet székhelye is a németországi Flensburgban van. Az elnök megemlítette, hogy ha nem is turisztikai célpontként, de Koppenhága nevét jól ismerik Kelet-Európában is, a dán fővárosról elnevezett uniós csatlakozási kritériumok miatt, amelyek közt a kisebbségvédelem is szerepel. „Koppenhága ugyanakkor arra is emlékeztet minket, hogy kettős mérce áll fenn a tagállamok között, hiszen a korábban csatlakozott országok már nem kellett teljesítsék ezeket a feltételeket, illetve a csatlakozás után többek közt Romániával szemben is csökkent az európai nyomás ezen a téren” – tette hozzá a FUEN elnöke.

Vincze Loránt elmondása szerint a Minority SafePack első nagy eredménye az előzmény nélküli európai kisebbségi szolidaritás, hiszen a majdnem száz tagszervezetet számláló FUEN küldöttgyűlése egyhangúlag fogadta el a kisebbségvédelmi csomagot. „Most pedig a kisebbségi szolidaritásból európai összefogást kell kovácsolni, hiszen nemcsak a kisebbségeket, hanem a többségi társadalmakat is meg akarjuk szólítani, párbeszédet folytatni velük és elnyerni a régiós, országos intézmények támogatását” – szólította meg a képviselőket a FUEN elnöke.

Vincze Loránt arra is felhívta a részvevők figyelmét, hogy az Unió létrehozása óta ez az első alkalom, hogy hivatalos formában ír a kisebbségvédelemről az Európai Bizottság, és a FUEN azt szeretné, ha az aláírásgyűjtés ideje alatt a Bizottság kellőképpen előkészítené a törvényjavaslatokat. A történelmi pillanat fontosságát az Európa Tanács eszközeinek, a Kisebbségi Keretegyezmény és a Nyelvi Charta létrehozásához hasonlította. „Sikerrel kérdőjeleztük meg az európai status quót, amely azt állította, hogy az Európa Tanács eszközei, a nemzeti szintű szabályozások és a kétoldalú egyezmények elégségesek a kisebbségek számára. Ez egy valódi európai összefogás eredménye és büszke vagyok arra, hogy az RMDSZ által az erdélyi magyarság is részese volt a kezdeményezésnek” – zárta szavait Koppenhágában Vincze Loránt, a FUEN elnöke.