Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A cukorbetegségek nehezen gyógyuló sebei

Ha a test bármely pontján nehezen vagy egyáltalán nem gyógyul egy seb, elsősorban cukorbetegségre gyanakszunk.

A cukorbetegek fogékonyabbak bakteriális és gombás fertőzésekre. Gyakoribbak a makacs szőrtüszőgyulladások, a hosszan gennyedő tályogok, a körömgombásodás. Minden sebet teljes gyógyulásig célszerű lehetőleg vízhatlan sebtapasszal leragasztani az újabb sérülés és a ráfertőzés megakadályozása érdekében. A friss sebet mindig fertőtlenítsük le, majd gyulladáscsökkentő, később hámosító kenőccsel kezeljük. A ráfertőzés általános reakciókat is kiválthat, lázat és rossz közérzetet okozhat.

a cukorbetegsegek 2

A cukorbetegek gyakori ér- és idegrendszeri szövődményei sérülékenyebbé teszik a végtagokat, elsősorban a lábat. Az érkárosodás érinti a kis- és nagyereket egyaránt. Az idegkárosodás a felső végtagon „kesztyű”, az alsókon „zokniszerű” lokalizációban okoz érzészavart, fájdalmat. A szövődmények kialakulásában a cukorbetegség fennállásának időtartama lényeges. A jól beállított szénhidrátháztartás, a szoros gondozás mindezt kivédheti. Nem gyógyuló sebek esetén felmerül autoimmun folyamat, érgyulladás lehetősége. Az érgyulladásból eredő sebek többszörösek és szimmetrikusak, az autoimmun folyamatok inkább az ujjakat érintik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A sebgyógyuláshoz szükséges a vér, a nyirokrendszer relatív jó minősége. Ez az immunrendszerünk működésétől és a hormonrendszer jó reagáló-irányítóképességétől függ. Emellett a kapillárisokon keresztül a vérnek el kell jutnia a sejtekhez, hogy a szükséges anyagok bejussanak, és a salakok kiürülhessenek. A sebgyógyulás lassulása elsődlegesen a kapilláris működés leromlására utalhat, ami fel nem ismert cukorbetegség, vérzsírprobléma vagy dohányzás miatt is bekövetkezhet. Az öngyógyulási képesség vitaminhiány miatt is lassulhat, a zsírban oldódók (ADEK), a B1-, B12- és C-vitamin-szűkösség kedvezőtlenül hat, ezért pár hét nagy dózisú kúrájukkal gyorsítható a sebgyógyulás.

A kapillárisok csodaszere a nagy dózisú (min. 3×100 mg) ginko biloba, a kilónyi fekete áfonya, az intenzív feketeribizli-, diólevél-, vöröshagyma-, fokhagymahéj-, kasvirággyökér teakúra. Ne felejtsük el, hogy a sebgyógyulás segítésének alapvető, kihagyhatatlan alapszere a homeopátiás árnika lehetőleg C potenciálban szedve. Közben nagyon sok, megbízható méhésztől származó mézet is fogyasszunk.

Győri György