Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A cukorbetegség megelőzése

A cukorbetegség egészséges életmóddal és némi odafigyeléssel elkerülhető, ezért érdemes szem előtt tartani a legfontosabb tudnivalókat.

cukorszintmeres

Az időskori, 2-es típusú diabétesz nem okoz tüneteket, ezért sokáig észrevétlen marad. „Jóléti” betegségnek is hívják, mert kialakulásának elsődleges oka a kalóriadús étkezés, a túlsúly, valamint a mozgásszegény életmód. A következményeit ráadásul egye egész életen át viselnünk kell: károsodnak tőle az erek, nő a szív- és érrendszeri megbetegedések esélye, romolhat a látás, de akár végtag-amputációra is sor kerülhet miatta. A jó hír, hogy az étkezések átállításával és sportolással normalizálható a diabéteszesek vércukorszintje – ezzel együtt pedig a járulékos szövődmények veszélye is csökken.

A betegek segítségére lehet a nyers koszt. A napi táplálékbevitel felét zöldségek és gyümölcsök tegyék ki. Így ugyanis a szervezet anélkül jut hozzá a számára szükséges energiamennyiséghez, valamint szénhidrátokhoz, hogy a vércukorszint megemelkedne. Előnyben legyen a zsírszegénység, a napi elfogyasztott táplálék ne tartalmazzon 55–70 g-nyi zsírt. Ez legnagyobb mennyiségben a hús- tejtermékekben található. A szalámi helyett válasszon inkább pulykamellből készült felvágottat, a vaj helyett egyen inkább margarint, és részesítse előnyben a sovány tejet, joghurtot. Növényi olajokkal helyettesítse az állati eredetű zsiradékot (pl. hidegen sajtolt olívaolajjal), és legalább hetente egyszer hal is szerepeljen az étlapon. Fehér kenyér helyett válasszon teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut, és a sütéshez is ilyen lisztet használjon. Ugyanez igaz a száraztésztákra is, hiszen a teljes kiőrlésű termékek magas rostanyag-tartalmuk miatt késleltetik a gyomor kiürülését, így a vércukorértéket is szinten tartják.

Napi 30 perc sport elengedhetetlen, hiszen aki mozog, annak az izmai cukrot használnak el, edzés közben tehát a vércukorszint csökken, az anyagcsere pedig fokozódik, így több kalória ég el. Mivel a cukorbaj egyik rizikófaktora a túlsúly, a mozgás a diabéteszt is megelőzi. A kerékpározás, a futás és az úszás remek választás. A következő esetekben ajánlatos felkeresni a háziorvost a vércukorszint ellenőrzésére: ha túlsúllyal küzd, keveset mozog valaki; ha a családjában már előfordult 2-es típusú diabétesz; magas vérnyomásos betegség esetén. A 2-es típusú cukorbetegségnek eleinte alig vannak egyértelmű tünetei. Erre a betegségre utalhat a gyakori gyengeség, fáradtság, az állandó éhségérzet, továbbá a depresszív hangulat.

Győri György belgyógyász szakorvos