Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A cukorbetegség lábon hordott tünetei

A neuropátia, azaz idegbántalom sajnos a szervezetet behálózó mozgató-, érző- és vegetatív idegek működését egyaránt hátrányosan befolyásolja.

A mozgatóidegek károsodása mozgászavarhoz, esetenként bénuláshoz vezethet. Az érzőidegek sorvadása különféle érzészavart, de fájdalmat is okozhat, bizsergést, hangyamászás- vagy égő érzést. A belső szervek működéséért felelős vegetatív idegek károsodása miatt bármelyik szerv működésében zavarok keletkezhetnek, kialakulhatnak szív-, gyomor- vagy éppen bélrendszeri panaszok, férfiaknál akár impotencia is. A vegetatív idegek károsodása miatt csökkenhet a verejtékképződés. Sokan nem is gondolnák, hogy ez az önmagában banális változás komoly szövődmény forrása lehet.

a cukorbetegseg 1

A cukorbetegség hosszútávú szövődményei közül az egyik a diabéteszes neuropátia, amely az idegrendszer akár súlyosabb károsodását jelentheti. Kezelés nélkül a betegség igen komoly következményekkel fenyegethet: akár végtagi amputációhoz is vezethet (pl. lábamputáció). Ennek a komplikációnak a száma jelentősen csökkenhetne a korai diagnózis és idejében elkezdett terápia esetén. Szerencsére a diabeteszes neuropátia egyszerű és gyors szűrővizsgálattal még a tünetek megjelenése előtt kimutatható.

A diabéteszes neuropátia tünetei leggyakrabban az alsó végtagon jelentkeznek. Ennek oka, hogy testünk leghosszabb idege az ülőideg, melynek hossza meghaladja az egy métert is, ezért igen sérülékeny, és több ponton is károsodhat. Ezért ha a cukorbeteg a lábszárán vagy a lábában fájdalmat érez, de akkor is, ha csak bizsergést, mindenképpen keresse fel háziorvosát vagy diabetológusát. Ma már egyre több háziorvosi rendelőben és szinte minden cukorbeteg-ellátó helyen végeznek olyan vizsgálatot kalibrált hangvillával, amely a vibrációérzet károsodását képes jelezni.

Nagyon fontos, hogy a hosszabb idő óta cukorbetegséggel élők különös gondot fordítsanak lábaikra, azaz előzzék meg a súlyosabb szövődmények kialakulását. Érzéskiesés esetén fennáll annak a veszélye, hogy észre sem veszik bőrsérüléseiket, amelyek utóbb nagyobb gondokat is okozhatnak, ezért nagyon fontos a mindennapos lábvizsgálat. A legkisebb felszínes seb, hámhiány is gyorsan terjedő, akár mélyebben fekvő szövetek felé törő gyulladás melegágya lehet, ami idővel a csontokat, izületeket is károsíthatja.

Ha bármilyen sebet vagy hámhiányt észlel, mielőbb forduljon orvoshoz. Figyelmet kell fordítani az egyébként nehezen szemrevételezhető talpra is, melynek a nem olyan bonyolult: megtekintésére mindössze egy tükörre van szükség.

Győri György