Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A csontciszták törést okozhatnak

Az úgynevezett csontciszták a csont daganatszerű elváltozásai közé sorolhatók, ezek az elváltozások nem daganatok, mégis bizonyos helyzetekben utánozhatják a csontdaganatokat.

Az egyszerű csontciszták felismerése lehet véletlenszerű, általános jellemzőjük, hogy többségében a hosszú csontokban jelennek meg, de előfordulhatnak máshol, pl. a kéz vagy a láb egyéb csontjain is. Gyermekkorban alakulnak ki, gömb vagy hosszúkás alakúak, többségében egy üreget képeznek, de néha az üreg többrekeszes, a tartalmuk áttetsző, sárgás, ritkán kissé kocsonyás folyadék, a falukat pedig hártya képezi. A ciszták jelenléte önmagában problémát nem jelent, a gond akkor van, ha a gyengült szerkezet miatt a csont akár a normálist alig meghaladó erőhatásra is károsodik, eltörik. Ezt patológiás törésnek nevezzük.

a csontritkulas (tartalek)

A felismerésük általában a véletlennek köszönhető, ilyenkor valami más ok miatt készült röntgenfelvételen jelennek meg mellékletként, máskor a korábban már említett patológiás törés felfedezésekor azok okaként igazolódnak. A kisebb ciszták általában következménymentesek, azonban a nagyobb ciszták esetén, melyek a csont belsejének jelentős részét kitöltik, már más a helyzet. Ezeknél a problémát az jelenti, hogy a ciszta a jelenlétével a szerkezeti egyensúlyt megbontja, a csontot gyengíti, így annak ellenálló képessége, teherbírása csökken. A szerkezetet adó csontgerendák helyett üreg van, illetve a csont vastag, széli része is gyakran érintett, ez akár szinte tojáshéjszerűen el is vékonyodhat.

A nagyobb, kiterjedtebb ciszták számos alkalommal műtétet is igényelnek. A már bekövetkezett törés gyakran csak műtéttel, fémanyaggal történő rögzítéssel oldható meg. Második eset a megelőzés, amikor a véletlen felfedezett cisztát a későbbi törés megelőzése érdekében műtétesen látják el. Ilyenkor az üreg megnyitása után a tartalmának kiürítése következik, majd az üreget csontpótló készítménnyel kitöltik.

Győri György