Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A csoda népe a magyar

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) képviselői is tisztelettel adóztak az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc eszméje és kiemelkedő személyiségei előtt, koszorúkat helyezve el a rogériuszi református templom harangtornyánál, ahol Török Sándor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

Zatykó Gyula, az EMNP országos alelnöke a pénteken felavatott Szacsvay-szobor előtt

Zatykó Gyula, az EMNP országos alelnöke a pénteken felavatott Szacsvay-szobor előtt

Az Ezredévi Emléktéren (Piaţa Libertăţii) múlt héten felavatott Szacsvay szobornál folytatódott a tiszteletadás, ahol Török Sándor nyitotta meg a beszédek sorát, az erdélyi magyarság jelenlegi helyzetére alkalmazva a forradalom és szabadságharc kardviselőinek példáját, akiknek bátorságát ma nem találjuk meg magunk körül. Csulák Péter konzul felolvasta Orbán Viktor magyar miniszterelnök március 15-i üzenetét, mely a magyar szabadságot és hazát éltette. Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke a csoda népének nevezte a magyart, amely a történelem évszázadai alatt mindig képes volt harcolni az érdekeiért, a szabadságért, ellenben a kommunizmus óta eltelt több mint két évtizedben nem sikerült érdemben előbbre jutni, megalkuvó képviselőik Romániában nem a népük érdekeit tartják szem előtt. Zatykó Gyula, az EMNP országos alelnöke egy Petőfi Sándortól vett idézet jegyében szólította meg a hallgatóságot: „Az idő igaz, s eldönti, ami nem az”. „Új lehetőségekre van szükség Erdélyben – mondta –, mert az erdélyi magyarság helyzete a szabadság kérdésévé vált. Meg kell tisztítani a képviseletünket, és ezután egységes, erős és tisztességes vezetést kell választani.”

a csoda 2 a csoda 3

A megemlékezést Fábián Enikő színművésznő szavalata (Arany János Az örökség című verse) és éneke (Leszállott a páva), valamint a Nagyváradi Asszonykórus dalai Tasnádi Ferenc, valamint a Váradi Dalnokok énekei Márkus Zoltán karnagy vezetésével tették színesebbé. Az esemény végén az egybegyűltek koszorúkat és virágokat helyeztek el a szobor feldíszített talapzata előtt.

Szamos Mariann