Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A csillagokról tanulhattak a gyerekek

Különböző asztronómiai programokkal várta az érdeklődőket az elmúlt hétvégén a nagyváradi várban a 0 Meridián Csillagászati Klub és a Casa Könyvkiadó, a 2017-es csillagászati hét programjának keretében. A rendezvény apropóját az adta, hogy október 4-én volt a 60. évfordulója annak, hogy 1957-ben a Szovjetunió útnak indította a Szputnyik–1-et, a Föld első műholdját. A szakemberek ettől számítják az űrkutatás korszakának kezdetét.

a csillagokrol 1

A pénteki nap folyamán Fedezzük fel a csillagos égboltot címen tartottak játékos műhelyet gyermekek részére, majd bemutatták a Casa Könyvkiadóház közérthető csillagászati ismeretterjesztő könyvét Stele şi constelaţii pe înţelesul tuturor címen. A napot szakkonferencia és csillagászati megfigyelés zárta.

a csillagokrol 3

A rendezvény szombaton, gyermekeknek szóló műhelymunkával folytatódott. A szakműhelyt néhány éve alapították Nicoleta Pazmany és Marin Bica pedagógusok. A klub tagjai péntekenként ülnek össze, hogy teleszkópokkal figyeljék meg az égboltot, illetve közösen bővítsék csillagászati ismereteiket. A klub jelenleg három csillagászati távcsővel rendelkezik: egy 200 milliméteres Dobson, egy szintén 200 milliméteres Schmidt-Cassegrain, valamint egy 130 milliméteres Newton. Az asztroklub célja, hogy a jövőben minél több érdeklődővel szerettesse meg az űrkutatás csodálatos világát.

Sz. G. T.