Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A családon belüli erőszak elleni fellépésről

November 25-én a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat figyelemfelkeltő kerekasztal-beszélgetést szervezett. A rendezvényen a Nagyváradon működő magyar tannyelvű iskolák igazgatói, tanárai, iskolai pszichológusok, háziorvosok, a Lámpás és az Albin Alapítvány, valamint a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakemberei vettek részt.

a csaladon 2.

Biró Rozália, a szenátus Emberjogi, Vallási és Kisebbségügyi Bizottságának elnöke elmondta, hogy Románia is ratifikálta a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzésére és felszámolására vonatkozó Isztambuli Egyezményt, amelynek célja az erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és az elkövetők büntetlenségének megszüntetése. Emellett sürgeti az összes illetékes állami szerv és szolgálat bevonását annak érdekében, hogy a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak ellen összehangolt módon lépjenek fel. „Az egyezmény elfogadása és ratifikálása kiemelkedő jelentőségű: olyan körülmények között, amikor Romániában, 2015-ben 1085 feljelentés érkezett családon belüli erőszak miatt – ez alatt értjük a rendőrségi és a bírósági beadványokat is –, és ugyanebben az évben 9800 személyt tartottak nyilván, mint családon belüli erőszak áldozatát, és tudva azt, hogy ez a valóságnak csupán egy kis százaléka, kiemelt szükség volt ezen alapdokumentum ratifikálására” – hangsúlyozta Biró Rozália szenátor. Az emberjogi bizottság elnöke hozzátette, fontos, hogy a rendelet gyakorlati megvalósítását szoros összhangba tudják hozni a keretegyezmény előírásaival és elvárásaival.

Szántó Ildikó a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat képviselője ismertette az erőszak formáit, valamint, konkrét eseteket mutatott be, amelyekben kiskorúak, kisgyerekes anyák, nők lettek a bántalmazások áldozatai. Ezután került sor a jelenlevőkkel való beszélgetésre, információcserére, amelynek lényege a tájékoztatás, hogy adott esetben, illetve helyzetben mit lehet, és mit kell tenni. A Lámpás Alapítvány vezetője, Vura Ottilia beszámolt a tevékenységeikről, figyelemfelkeltő akcióikról, amelyet a nők elleni bántalmazás ellen tesznek több tanintézmény, a rendőrség és a gyermekvédelemmel közösen.

Bántalmazás esetén a 112-es gyorssegélyvonalat, kiskorúak esetében a 0259/983-as telefonszámot, a rendőrséget a 0259/412-472-es számon, a 0359/409-285 számon pedig a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságot lehet hívni és bejelentést tenni.