Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A craiovai zenekar gazdátlan koncertje

A Craviovai Olténia Filharmónia szimfonikusai koncerteztek dél-koreai szólistákkal kedden este a nagyváradi filharmónia termében, legalábbis a zenekar egy része, mivel igen foghíjasan álltak fel a színpadra (16 vonóssal és 8 fúvóssal). Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy kisebb turnéra indultak, s ilyenkor a partitúra által előírt létszámból bizony kelet-európai, illetve balkáni módra sajnos le szoktak csalni jó néhány hangszert, főként anyagi megfontolásból.

Bár ingyenes volt a hangverseny, a váradi közönség inkább közömbösséget mutatott, egyrészt a filharmónia hivatalos évadprogramja még a múlt héten lezárult, másrészt nem sok reklámot csaptak az eseménynek. Így történhetett, hogy a majd’ 500 férőhelyes teremben alig 70-en foglaltak helyet. A filharmónia vezetősége, vagy művészeti képviselete részéről sem mondott senki legalább egynéhány köszöntő felebaráti szót a vendégeknek, pedig az utóbbi időben nagy divattá váltak Váradon a hangversenyek előtti különféle protokolláris köszöntgetések.

A craiovai

A műsort részletező programfüzet sem készült, a plakáton pedig teljesen más karmester szerepelt, mint aki valójában vezényelt. Ezzel együtt azért megismerkedhettünk a koncertet a tőle kitelő pontossággal levezető Eduardo Gonzalez fiatal mexikói dirigenssel, akinek európai debütjére éppen Craiován került sor, még 2010-ben.

A koreai szólistákat hallgatva valószínűleg félig-meddig amatőr társaságról lehet szó, bár egyik-másik fiatal tisztességesen helyt állt a színpadon. Ha a plakáton szereplő neveknek hihetünk, akkor Sunghoon Simon Hwang zongorajátékát valamelyest kiemelhetjük (ő egyébként Mozart 13. C-dúr zongoraversenyét játszotta), ugyancsak kiemelhető Yoonhee Kim (képünkön) szólója, amit Saint-Saëns népszerű 3. hegedűversenyében nyújtott. Ez utóbbi műben például három fafúvós, és négy rézfúvós is hiányzott a zenekari felállásból.

Kevésbé volt meggyőző Sukyung Shin, aki Mozart 23., A-dúr zongoraversenyének I. tételét játszotta. A második rész végén két szopránt hallhattunk még. Soyung Yu a The Impossible Dream-et (egy 1965-ös Broadway-musicalből), valamint Lehár Paganini c. operettjének egy betétdalát (Liebe, du Himmel auf Erden) adta elő, míg Chaeyoun Kim Bellini („Oh, quante volte” – I Capuleti e i Montecchi) és Donizetti („Quel guardo il cavaliere” – Don Pasquale) egy-egy áriáját énekelte.

A közönség végső soron lelkes tapssal nyugtázta a craiovaiak fellépését. A zenekar kisebb turnéja során Craiovát, Váradot és Szatmárnémetit követően Bécset is érinti majd koncertjeivel.

Tóth Gábor