Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A cél: mosolyt csalni a kis betegek arcára

A nagyváradi tüdőszanatórium gyermekrészlegét az Amia – Gyermeklélek Egyesület önkéntesei tették rendbe, azaz otthonossá, a városi kórház vezetőségének, valamint önkéntes támogatóknak és a kórház munkatársainak segítsége révén. Egyébként lényeges tudni, hogy az egyesület önkéntesei még három Bihar megyei kórházban és két árvaházban is tevékenykednek, és napi rendszerességgel foglalkoznak a csecsemőkkel, emellett adományokból származó babaholmikkal, pelenkával, cumikkal, takarókkal, ruhákkal is ellátják őket.

a cel 1

Sok kis betegnek biztosítottak komfortosabb körülményeket

A kórház bejárata melletti kétszintes épületet pénteken délelőtt avatták fel, bemutatva a júliustól máig mintegy 12,5 ezer lejből elkészült munkálatok eredményét. Mindemellett még az önkéntes munka értéke mintegy 15 ezer lejre tehető. A külső és belső felújításoknak köszönhetően a frissen festett falakról ismert rajzfilmfigurák mosolyognak a beteg gyerekekre, hangulatosabbá téve számukra azt az idegen környezetet, ahol a tbc kezelése miatt akár hónapokat is el kell tölteniük.

Mint a megnyitón dr. Crişan Marilena szakorvos hangsúlyozta, nagyon fontos e betegség teljes kikezelése. A legfőbb gond az, hogy az évek során egyre ellenállóbb és agresszívabb formában jelentkezik ez a kór. Jelenleg Bihar megyében hat súlyosan fertőzött, tuberkulózisos gyermeket kezelnek, de rajtuk kívül még 240 fertőzött kiskorú van a nyilvántartásukban. Ők többnyire (a betegek 75 százaléka) hátrányos helyzetű, sokgyermekes családokba születtek. A kezelés hosszadalmas, amely szülő pedig megteheti, az a kórházban marad a gyermekével. Ebben a felújított épületben, a négy kórteremben 8 gyereknek és 4 anyukának van hely.

A felújított épület

A felújított épület

Az eseményen jelen volt még Ovidiu Laurean Pop, a Gavril Curteanu Városi Kórház menedzserigazgatója is, aki megköszönte az Amia egyesület vezetőinek, Alina Crainicnak és Radu Crainicnak és önkénteseiknek az önfeláldozó munkát, valamint abbéli reményét fejezte ki, hogy hamarosan nagyobb helyre költöztethetik ezt a részleget.  Alina Crainic a felújítások részleteit ismertette. Mint mondta, kifestették az épületet, két hét alatt rajzfilmfigurákat varázsoltak a falakra. Összesen négy szalont és a kezelőtermeket tették rendbe, illetve az adományokból az elhasználódott orvosi műszerek és ágyneműk helyett újakat vásároltak, és két, LED típusú televíziót is beszereztek. „A célunk mosolyt csalni a beteg gyermekek arcára” – fogalmazott Alina Crainaic, majd felvágta az ünnepi tortát, amelyből a kis betegek is jóízűen falatozhattak.

(sükösd)