Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A bukaresti törvényhozásról

Tegnap délben Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetének elnöke tartott sajtótájékoztatót a párt nagyváradi székhelyén, melyen az elmúlt időszak bukaresti törvényhozási munkájának megyénket érintő  következményeiről beszélt.

a bukaresti

„A kormány tönkreteszi az országot, és Bihar megye magyar közösségének képviselői asszisztálnak ehhez.” – fogalmazott tegnap Csomortányi István az idei év totális káoszt előrevetítő kormányrendeleteivel kapcsolatban.

Mindenekelőtt a jövő év várható újabb adóemeléseiről és árdrágulásairól szólt a néppárt megyei elnöke, amelyek a kiszámíthatatlan adószabályozás miatt a munkaadókat és a munkavállalókat is rosszul fogják érinteni. Megemlítette a közalkalmazotti bértáblák az év második felében történt módosítását, amely 50%-al növelte az önkormányzati felső vezetők bérét, jóllehet a kormány nem rendelt hozzájuk plusz bevételi forrásokat, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatok maguk kell, kigazdálkodják elöljáróik éves fizetését (aminek összege elegendő lenne például egy óvoda építésére is). Szintén az év második felében fogadták el azt a törvényt, amelyik a részmunkaidőben alkalmazottak után fizetendő járulékok összegét a teljes munkaidősökével tette egyenlővé, havonta 250 lej pluszköltséget róva ki a munkaadókra, akik sok esetben felmondtak alkalmazottaiknak.

A kormány egyéb felháborító rendelkezéseinek sorában megemlítette a belügyminisztériumi alkalmazottak korai nyugdíjazásának és nyugdíjaik emelésének törvényét, és előrevetítette a 2018-ban várható ingatlanadó-emelést, és a munkaadók és – vállalók további terhelését: a nettó minimálbér csökkenését, amennyiben a munkavállalóknak kell a társadalombiztosítási járulékaikat kifizetni, és például a személyi jövedelemadó 16%-ról 10%-ra való csökkentését, ami a bruttó bérek emelésétől vagy csökkentésétől függetlenül sem hozna pozitívabb változásokat. Az adókból származó bevételeket pedig, amelyek egy részéből az önkormányzatok is részesülnek, egyre inkább Bukarest tartja vissza.

Csomortányi István végezetül utalt arra is, hogy Bihar megye RMDSZ-es, választott képviselői is szavazatukat adták vagy tartózkodtak olyan törvények elfogadtatása esetén, amelyek nem a magyar közösség, és nem is az ország javát szolgálják, sőt, felháborítónak nevezte például Szabó Ödön parlamenti képviselő és Cseke Attila szenátusi frakcióvezető kezdeményezését a jogerősen elítéltek börtönbüntetésének csökkentésével kapcsolatosan.

Szamos Mariann