Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A bőrszín nem tesz alárendeltté

A nagyváradi 2-es számú árvaházba látogatott el pénteken a Dél-Afrikai Köztársaság bukaresti nagykövetasszonya, Tenjiwe Ethel Mtintso, hogy egy különleges akció keretében a fekete kontinensről származó népi dalokat tanítson a bentlakó gyermekeknek, valamint meséljen nekik a tavaly decemberben elhunyt afrikai szabadságharcos, Nelson Mandela életéről.

a borszin 1

Az otthon közel félszáz lakója hatalmas ovációval és lélekemelő keresztény dalokkal fogadta a nagykövetasszonyt. A gyermekek kíváncsian ragyogó szemeiből, lelkes és vehemens kérdéseikből hamar kiderült, hogy sosem láttak még Mtintso-asszonyhoz hasonló fekete bőrű embert. A látogatás során elkérték tőle gyöngyökkel kivarrt kendőjét, melyből a nagykövetasszony készségesen és odaadó türelemmel percek alatt turbánt varázsolt minden gyermek fejére, aki jelentkezett. A későbbiekben pedig azt is megengedte a kicsiknek, hogy feszes fonatokba rendezett gyapjas haját megtapogassák. A Dél-Afrikai nagykövet ugyanakkor megtanított a gyermekeknek néhány szót az országában használt tizenegy nyelvjárás egyikén, majd Nelson Mandeláról mesélt nekik – természetesen gyermeknívón.

a borszin 2

Mint elmondta a múlt század végén még szegregációban éltek a fehér emberek és a feketék Dél-Afrikában. A négereknek nemcsakhogy külön intézményeik, szórakozóhelyeik és iskoláik kellett legyenek, de még ugyanazon az utcán sem sétálhattak, amelyen a fehérek. Mandela népe szabadságáért harcolt, és ezért 1962-től kezdődően közel három évtizedre bebörtönözték. Szabadulását követően 1994-ben az ország első feketebőrű elnökévé választották, és nagy szerepet vállalt abban, hogy a hazájában végbement rendszerváltozsás ne torkolljon véres megtorlásokba. „Életével azt tanította meg nekünk, hogy a bőrszín nem tesz alárendeltté: a fehérek és színesbőrűek egyenlők, és ennek megfelelően mindenki hozzá kell adja részét a közösséghez. Üzenete, hogy mindenki fontos tagja a társadalomnak, függetlenül attól, hogy gazdag-e vagy szegény. Mindenkinek kötelessége tanulni, képezni önmagát, és tudását felhasználni a közösség javára” – mondta a gyerekeknek Mtintso-asszony. A kicsik kérdéseire válaszolva a nagykövet mesélt arról is, hogy afrikában nincs hó, és ezért a Mikulás sem jön, hogy az egyik legnépszerűbb nemzeti étel a puliszkás babfőzelék, a dél-afrikai gyerekek kedvenc édessége pedig az őszibaracklekvárral készülő Malva-puding.

a borszin 3

Szintén az árvák soraiból érkezett a kérdés arra vonatkozóan, hogy mennyire szegények az afrikaiak, és hogy valóban úgy éheznek-e az ottani gyerekek, ahogy ezt minálunk elképzelik. A kérdésre Mtintso-asszony meglehetően aggasztó választ adott, mondván, hogy nem biztos abban, hogy Afrikában van-e nagyobb szegénység vagy Romániában. „Mélyszegénység mindenesetre van” – jelentette ki határozottan, majd hozzátette – „és Afrikában is a színesbőrűeket sújtja a leginkább”.

A gyermekek és a nagykövetasszony közötti találkozás közös énekléssel és közvetlen fotózkodással ért véget. Tenjiwe Ethel Mtintso ugyanakkor bejelentette, hogy a nagyváradi polgármester meghívására októberben újra ellátogat majd a bihari megyeszékhelyre, hogy egy előadást tartson a városházán Nelson Mandeláról, akivel alkalma volt együtt dolgozni.

Szombati-Gille Tamás