Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A bohócság ártalmai

Nagy sikere volt a Rigolettónak, a Kolozsvári Magyar Opera vendégjátékának kedden este a váradi Szigligeti Színházban. Az előadás a Szigligeti Nyári Esték című rendezvénysorozatának volt a része. A produkciót Selmeczi György rendezte. A díszletet és jelmezeket  Dobre-Kóthay Judit tervezte. A zenekart a váradi filharmónia koncertjeiről is jólismert karmester, Jankó Zsolt vezényelte. A mantuai herceg szerepében Pataki Adorjánt láthatta-hallhatta a közönség, Rigolettót Fülöp Márton alakította, Gildát pedig Covacinschi Yolanda játszotta.

a bohocsag (4)

Váradon ritkán lehet része a nagyérdeműnek operaelőadásban. Ezért a vendégjáték bizonyos hiátust töltött be. A színház, mondhatni, zsúfolásig megtelt, a nézőtérre néhány pótszéket is be kellett tenni, a páholyokban is csupán néhány hely maradt szabadon. A művészek ékes, dallamos olasz nyelven énekeltek, a színpad fölötti kivetítőn lehetett olvasni a magyar nyelvű szöveget. A palotát megjelenítő bordó színfalat csőszerű díszletelemek „tarkították”. Giuseppe Verdi gyönyörű muzsikája, a híres áriák hamar elbűvölhették a közönséget. A művészek megkapóan jelenítették meg Rigoletto, a szomorú sorsú udvari bolond tragikus történetét. A bánatos bohóc kényszerűségből gúnyolódott, ezért átkozta meg Monterone gróf, s az átok irgalmatlanul beteljesedett. A nézők egyebek között eltöprenghettek a bohócság ártalmairól, a másság tiszteletének a hiányából fakadó bajokról és persze az érzelmek erejéről.

Tóth Hajnal