Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A bioritmus avagy a „belső óránk”

1971 óta tudjuk, hogy a bioritmus genetikailag meghatározott, belső óra által diktált ritmus. Jelenlegi tudásunk szerint négy hatás befolyásolja: a fény és a sötétség aránya, a testmozgás, az étkezések ideje és a pihentető, örömszerző társas aktivitás.

Az antropológusok szerint napi 4–6 óra munka lenne ideális, így délután jutna idő aktív pihenésre, társas aktivitásra és mozgásra is. Ehhez képest ma sokan este, éjszaka találkoznak szeretteikkel, akkor kapcsolódnak ki. Két nagyon fontos probléma a fényszennyezés és a fényhiány. Utóbbi abból adódik, hogy napjaink nagy részét zárt térben töltjük. A gyárban, irodában, egy jármű belsejében hiányzik az a minimum 2500 luxnyi fény, ami a biológiai órát beállító hatáshoz szükséges. Ráadásul napi probléma a stressz is, és a stresszhormonoknak is ébresztő hatásuk van. Kialakult alvászavarok esetén pedig egyrészt stimulánsokat használunk a kialvatlanság ellensúlyozására, másrészt megpróbáljuk bepótolni nappal a pihenést, ezzel rontva a következő éjszaka esélyeit.

a bioritmus 1

Az alvászavarok és számos betegség között körkörös kapcsolat van: az alvászavar növeli egyes betegségek esélyét (pl. depresszió, kettes típusú cukorbetegség), ugyanakkor ezek is elronthatják az alvást. Probléma lehet az alvás-ébrenlét eltolódása is: a fiatalok között a későbbre tolódás, az idősekre a korai alvás jellemző. Génjeinkbe kódolt az is, hogy pacsirtaként a korán kelők, vagy bagolyként a későn kelők táborába tartozunk-e. Az emberek többsége rugalmas típusba tartozik, vagyis nem esik nehezére az alkalmazkodás, sokan azonban megszenvedik a saját bagoly vagy pacsirta beállítottságukat, őket merev kronotípusúaknak tekintjük.

a bioritmus 3

A mezőgazdasági hagyományokkal rendelkező kultúrák a pacsirtáknak kedvez, nyolckor kezdődik az iskola és a munkaidők jó része, így egy bagoly gyerek számára az iskolakezdés nagyon nagy teher lehet, hiszen korán kell kelnie, és teljesítménye legjavát olyankor kellene nyújtania, amikor legszívesebben még aludna. De azért akadnak bagolyszakmák is… Amíg az emberek között versenyhelyzet áll fenn, a problémát nehéz társadalmi szinten kezelni, mert nem lehet előírni, hogy mindenki feküdjön le idejében. Pedig sok mindent megoldana talán, ha az emberiség kicsit tudatosabban élne. Éjjel is, nappal is.

a bioritmus 2

Mindennek megvan a maga ideje – tartja a mondás. Testünk belső órája ösztönösen tudja, miként dolgozzon a megfelelő működés érdekében. Így 6–9 óra között: a test megszabadul a melatonin nevű, az alvás szabályozásáért felelős hormontól, és elkezdi termelni a szexuális vágyat serkentő hormonokat. A szakértők szerint ez a legalkalmasabb időpont a szeretkezésre. Megélénkül továbbá az anyagcsere, a bélmozgás és a vérkeringés; 9–12 óra: az agy csúcsformában van. Ebben a fázisban könnyedén megoldhatja a problémás munkahelyi feladatokat és a magánéleti problémákat. Extra érzékenyen reagálhat viszont a fájdalomra, ezért fogorvoshoz pl. ha lehet, ilyenkor ne menjünk; 12–15 óra: az emésztés ilyenkor a legaktívabb, tehát ilyenkor ebédeljen. A kreativitás viszont alábbhagy, és a szervezet egy kis pihenésre vágyik. Ne tagadja meg tőle, sziesztázzon vagy 10 percig nyugodt körülmények között; 15–18 óra: három óra körül a test jobban tűri a fájdalmat, tehát az orvosi kezeléseket (pl. fogorvos) kora délutánra jó időzíteni. Az akupunktúrás kezelés is kevésbé fájdalmas ilyenkor; 18–21 óra: a szervezet méregtelenítő képessége a maximumon van, ezért ilyenkor már ne egyen nehéz, zsíros fogásokat! Duplán hasznos viszont az edzés, az esti órákban könnyen fejlesztheti izomzatát, ilyenkor eredményes a zsírégetés is; 21–24 óra: a vérnyomás csökken, a szív működése lassúbb lesz. A szervezetnek kívül-belül nyugalomra van szüksége, ennek érdekében vegyen egy illatos fürdőt, és feküdjön le; 24–3 óra: ilyenkor még az is kevésbé tud koncentrálni, aki amúgy „éjszakai bagoly”. Az immunrendszer teljes erőbedobással azon dolgozik, hogy a napközben elszenvedett károsodásokat rendbehozza; 3–6 óra: a testhőmérséklet igen alacsony, majd 5 óra környékén aztán emelkedni kezd a vérnyomás, és a test fokozatosan munkába lendül.

Győri György