Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A biharkeresztesi önkormányzat nem járult hozzá a buszvonal fenntartásához

Amellett, hogy június elsejétől ideiglenesen eltörölték a Várad és Biharkeresztes között közlekedő busz esti járatát, egyéb változások is várhatók a nemzetközi járat menetrendjében – mondta el lapunknak Labancz László, a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) kereskedelmi részlegvezetője, aki a biharkeresztesi önkormányzattal múlt héten folytatott tárgyalás eredményeiről számolt be. A Biharkeresztesen zajlott megbeszélésen váradi részről az OTL kereskedelmi- és autóbuszrészlegének vezetői, a forgalmi üzemvezető, valamint az érintett járatok sofőrjei vettek részt, a házigazdák részéről pedig a polgármester és az utazásban érdekelt közönség mintegy nyolc képviselője – Biharkeresztesen élő, ám Nagyváradon dolgozó emberek.

A beszélgetést a potenciális lehetőségek felmérésével kezdték, majd azonosították az ingázásban érdekelt közönséget. Mint elhangzott, Biharkeresztesen mintegy hatszáz romániai tulajdonban levő ház van, melyek mindegyikének esetében átlagosan 2-3 fő számíthat a potenciális klientúra részének. Mindkét fél egyetértett abban, hogy a második járat (vagyis a délutáni) megtartása szükséges, hiszen megfelelő mennyiségű utasforgalmat bonyolít le, az OTL vezetői azonban arra kényszerültek, hogy a maradék két járat (a reggeli és esti) közül az egyiket eltöröljék, mivel a biharkeresztesi önkormányzat – amely ezidáig sem támogatta a járat fenntartását – továbbra is elhatárolódott az idei költségvetés bármilyen anyagi forrásának átcsoportosításától.

A mérleget végül is az billentette a reggeli járat megtartása felé, hogy külső okok miatt az esti busz egy ideje problematikussá vált. A MÁV hálózaton végzett felújítási munkálatok miatt ugyanis gyakran késett az az esti vonat, amely 21 órakor kellett Biharkeresztesre érkezzen Püspökladány irányából. Ezért a 21 órakor Nagyváradra induló busz amúgy sem mindig tudta bevárni a vonat utasait. Az OTL így az esti járatot törölte, kényszerű intézkedésként annak érdekében, hogy gyorsan rentábilissá tegyék a buszjáratot.

A változtatás azonban nem végleges, és újabb változások várhatók – hangsúlyozta Labancz László –, hiszen elhangzottak javaslatok arra is, hogy az esti járatot korábbra tegyék, amely így 18.30 körül indulna Váradra. Ennek lehetőségeit még vizsgálják. Javaslatok voltak emellett a reggeli járat időpontjára vonatkozóan is, többen ugyanis azt szerették volna, hogy a jelenleginél korábban, vagy későbben induljon Nagyváradra. Az 5.30-as, valamint a 8 és 9 órai időpontok is felmerültek. Evvel kapcsolatban péntekig (június 7-ig) tartó felmérést végeznek Biharkeresztesen, melynek alapján menetrend-módosítási javaslatot nyújtanak majd be a közlekedésügyi minisztériumhoz.

Szombati-Gille Tamás