Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A bihari magyarság második bibliája

Csütörtökön délután mutatták be Dukrét Géza és Péter I. Zoltán közös munkáját, a Nagyvárad és Bihar megye épített öröksége című kötetet, mely a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) gondozásában jelent meg. Az eseménynek a váradi Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központ múzeumterme adott otthont, a szép számban megjelenteket pedig Dukrét Géza, a PBMET elnöke és a kötet egyik szerzője köszöntötte, hangsúlyozva, hogy mindig ünnep számukra, amikor könyv jelenik meg.

Péter I. Zoltán, Mihálka Nándor és Dukrét Géza

Péter I. Zoltán, Mihálka Nándor és Dukrét Géza

Mihálka Nándor, a PBMET ifjúsági alelnöke méltatta a kötetet, hangsúlyozva, hogy olyan albumot tart a kezében, amely akár a második bibliája is lehetne a helyi magyarságnak, hiszen abban mind a nagyváradi, mind a Bihar megyei magyarság épített örökségének ezer éve van bemutatva. Kifejtette: nagyon fontos, hogy ezeket az értékeket magunkénak tudjuk érezni, mert az ebben a kötetben bemutatott épületek, építmények, műemlékek bizonyítják azt, hogy itt voltunk, itt vagyunk és remélhetőleg itt leszünk. Egyébként a mintegy 250 oldalas albumban a váradi vonatkozású témákat Péter I. Zoltán, a Bihar megye vidéki településeivel kapcsolatosakat pedig Dukrét Géza szedte csokorba.

A kötet Nagyvárad épített örökségének ismertetésével kezdődik, és olyan ingatlanok is szerepelnek a kiadványban, amelyek mindeddig nem kaptak műemléki besorolást, noha mindenképpen megérdemelnék ezt. A méltatás után Mihálka Nándor a két szerzővel beszélgetett. Dukrét Géza elmondta, hogy a kötet megszületésének apropója épített örökségünk bemutatása és megismertetése volt, különös tekintettel a fiatal generációra, hiszen ennek a könyvnek a megjelentetésével az is a céljuk, hogy a fiatalok legyenek büszkék arra, milyen épített örökségünk van. Elmondta továbbá, hogy a könyv először 2012-ben jelent meg, azóta több helyre újra el kellett mennie, hogy újrafényképezze az időközben jó esetben újravakolt, újrafestett épületeket. Kiemelte, hogy az arra érdemes épületeknek mindössze egyharmada szerepel a műemléklistán, ezért a kötetben mindenképpen helyet biztosítottak azoknak az ingatlanoknak is, amelyek műemléki besorolást kellene, hogy kapjanak. Példaként említette a 13. században épült siteri templomot, amely Európa-szerte egyedi értéket képvisel, egyelőre mégsem élvez műemléki védelmet.

Megtelt érdeklődőkkel a múzeumterem

Megtelt érdeklődőkkel a múzeumterem

Péter I. Zoltán megköszönte a könyv készítőinek, a Vojticsek házaspárnak a kötet igényes kivitelezését, hangsúlyozva, hogy egy könyvnél fontos, hogy „a külcsíny és a belbecs legyen harmóniában”. A kötet tartalmára kitérve a Poynar ház példájával érzékeltette azt a Nagyváradon megfigyelhető jelenséget, hogy bár egyre több épület homlokzatát felújítják, a szép homlokzat mögött csak lepusztult épületeket találunk. A több mint száz éves épületeknek strukturális megerősítésre lenne szükségük.

A kötetbemutatón közreműködött Meleg Vilmos színművész is, a rendezvény dedikációval zárult. A kötet a dukretgeza@yahoo.com e-mail címen rendelhető meg.

Sükösd T. Krisztina