Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A betegek húzzák a rövidebbet

Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere tegnap kora délután a Dr. Gavril Curteanu Városi Kórházban tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: az önkormányzat által fenntartott intézmény az egészségügyi miniszter 2015/703-as módosítási rendelete miatt – amely a gyógyszerárakra vonatkozik – nem tudnak megegyezni a patikaszereket szállító cégekkel. Mint hangsúlyozta, a probléma országos szintű, mivel ez a rendelet a krónikus betegeknek gyártott drága gyógyszerek 15–20 százalékos árcsökkentésére vonatkozik. Mint megtudtuk, mindez elsősorban a dialízises és rákos betegeket érinti. Egyébként csak a városi kórházban naponta 800 beteget látnak el.

a betegek a betegek (2)

Maria Silaghi, a kórház gazdasági igazgatója hangsúlyozta, hogy a rendeletben megszabott árakon felül nem szerezhetik be a listán szereplő gyógyszereket, és mivel egyelőre nem tudtak megegyezni az e készítményeket szállító cégekkel, így egyelőre kénytelenek a tartalékaikat felélni, amelyek talán augusztus közepéig elegendők. Mint elhangzott, két lehetőségük van: vagy nem a leghatékonyabb gyógyszerekkel, de a hasonló hatóanyagokat tartalmazó szerekkel gyógyítják a krónikus betegeket, vagy a biztosabb gyógyulás érdekében a pácienseknek kell majd megvásárolniuk a javasolt orvosságokat. „Egyik megoldás sem jó!” – mondta Bolojan. Éppen ezért még a sajtótájékoztató előtt írásban és szóban is értesítette a felmerült problémáról és annak mihamarabbi orvoslásának szükségességéről mind az egészségügyi minisztériumot, mind a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóságot (DSP) és az Egészségbiztosítási Pénztárt (CAS).

Sükösd T. Krisztina